En gård fylld med historia

Martingården har sedan den köptes av Överkalix bygdegille 1957, utvecklats till att bli ett hembygdsmuseum av högsta rang.- Vi jobbar för bevarandet av hela bygdens historia, deklarerar Ellinor Isakson-Larsson som är ansvarig för Martingården och de föremål som finns där.

Fotograf: Johnny Strömbäck

Fotograf: Johnny Strömbäck

Foto:

Överkalix2006-07-13 00:00
Martingården är en välbevarad bondgård från 1800-talet, sommarstugan som är den äldsta byggnaden uppfördes dock redan i slutet av 1600-talet. Någon Martin har aldrig bott på gården, men det var en korpral Mårten Axelsson som var först med att bebo den. I generationer framåt skiftade sedan ägarens förnamn mellan Mårten och Axel.

- Kanske har det blivit Martingården eftersom det är lättare att uttala Martin än Mårten på Överkalixmål, föreslår Isaksson-Larsson.

Gammalt slängdes

Martingården brukades enda fram till 1955, och två år senare köpte bygdegillet gården som då var då i ett helt annat skick än nu. Den ekonomiska skjuts som Sveriges landsbygd upplevde på 1900-talet hade skördat offer.

- Man slängde bort gamla saker och köpte nytt förklarar Isaksson-Larsson.

Föreningen renoverade gården, och började samla in lämpliga föremål från Kalix älvdal. När insamlingen inleddes insåg man att det borde ha skett tidigare. Responsen var god och sockenborna lämnade glatt över saker från de gamla gårdarna.

Allting samlades på Martingården. Idag finns där en gedigen samling föremål räddade åt eftervärlden. Många av möblerna och bruksföremålen är målade i en brunaktig skala mot gul botten - Överkalixmåleriet. En stil som uppfanns av en herre vid namn Gustaf Strålberg.

Signering

- Vi har den tredje största samlingen av Överkalixmålade möbler. Men vi har också något som inte några andra har, en signatur av Gustaf Strålberg, säger Isaksson-Larsson stolt.

Mästaren signerade normalt inte sina målerier, men på den kala insidan av en parytterdörr kan man läsa ?G. Strålberg? i stora snirkliga bokstäver. Namnteckningen eggar Isaksson-Larssons fantasi.

- Kan det vara så att han signerade under alla sina målningar, eller kan det ha varit så att han skrev sitt namn bara för att visa barnen på gården att han kunde skriva?

Martingården är mer än en gammal bondgård, den är ett kulturarv och ett bygdemuseum. På samma sätt är Överkalix bygdegille mer än Martingården. Föreningen ger också ut en uppskattad årsbok, årets upplaga är den 50:e i ordningen. Texter och bilder är inskickade från privatpersoner som haft en historia att berätta. Om hur det än gång var, minnen från bygden.

- Det är därför vi ger ut den här boken och tar emot lite udda föremål, för att bevara bygdens historia.

Föreningen Överkalix bygdegille har cirka 200 medlemmar runtom i landet. Andra söndagen i juli varje år håller gillet en hembygdsfest, och nyligen mottog den Överkalix kulturstipendium för 2005.

-Det betyder jättemycket, det är ett kvitto på att vårt jobb uppskattas, säger Ellinor Isaksson-Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om