- Det betyder tärningen är kastad, konstaterade Daniel Strömbäck och skyndade vidare till nästa fråga på tipsrundan.
Språk lockar
Den europeiska språkdagen till ära hade gymnasieskolan ordnat mingelparty med rätter från andra länder. Det visades film där språken var i fokus och en tipsrunda lockade eleverna att testa sina kunskaper.- Gör man sedan om tipsrundan på internet finns chans att vinna en språkresa, berättade Britta Larsson, lärare i tyska.
Förra året vann en Överkalixelev en språkresa till Tyskland. Och varje år är det några elever som ger sig ut i världen, antingen som utbytesstudenter eller på språkresor under loven.
- Intresset för språk är stort. 50 procent av gymnasieeleverna läser mer språk än de måste.
Anledningen till att många väljer att läsa extra mycket språk tror Britta Larsson påverkas av att skolan är liten.
- Men 90 elever kan vi vara flexibla. Vi kan ge enskilda elever större möjligheter och bättre service. Vi är inte lika bundna till schemat som de större skolorna måste vara.
Men hon nämner också att eleverna i Överkalix har en stor längtan ut i den stora världen.
Vill resa
Lisa Henriksson - som är elev på skolan - kan både spanska och tyska. Hon ser språk både som en möjlighet och anledning till att resa.- Språk är jättekul. Jag och min kusin drömmer om att resa till Tyskland.
Gymnasieskolan erbjuder möjlighet att förutom engelska läsa franska, tyska och spanska. Christoffer Oscarsson, Emma Nordmark, David Strömbäck och Erik Hedlund från årskurs ett, tycker att spåkutbudet räcker.
- Vi är nöjda och undervisningen är bra, säger Emma Nordmark.
Ger frihet
Läraren Britta Larsson, som själv kommer från Tyskland, uppmuntrar eleverna att läsa språk. Att behärska främmande språk ger möjlighet till studier och arbete utomlands. Hon ser språkdagen som ett roligt sätt att inspirera och locka eleverna till att läsa språk och våga sig ut i världen.- En vecka i en familj som talar ett annat språk ger lika mycket som ett års studier
i skolan, säger Britta Larsson.