Det blir nedläggning – trots proteststorm

Trots alla protester – politikernas planer på att lägga ned Överkalix två demensavdelningar på Brännagården står fast.
– Vi måste anpassa kostymen, säger socialnämndens vice ordförande Sven-Erik Eklund (S).

I veckan fick socialnämndens Sven-Erik Eklund (S), ta emot listor med 785 namnunderskrifter mot den planerade nedläggningen av Överkalix två demensboenden. Planerna på neddragningarna står dock kvar. Bakom honom socialchef Marjo Koivumaa, Brännagårdens enhetschef Kerstin Engström och Tallviksgårdens enhetschef Maria Rönnqvist.

I veckan fick socialnämndens Sven-Erik Eklund (S), ta emot listor med 785 namnunderskrifter mot den planerade nedläggningen av Överkalix två demensboenden. Planerna på neddragningarna står dock kvar. Bakom honom socialchef Marjo Koivumaa, Brännagårdens enhetschef Kerstin Engström och Tallviksgårdens enhetschef Maria Rönnqvist.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2014-01-16 07:48

Beslutet skulle egentligen ha tagits före jul. Men då sköts ärendet upp.

I veckan fick ledamöterna i socialnämnden ta emot listor med 785 namnunderskrifter mot den planerade nedläggningen. Bakom namninsamlingen står personalen på demensavdelningarna. Tidigare har protester även kommit från PRO, anhöriga och andra.

– Bra om folk engagerar sig. Men sedan vet man ju inte om de har hela bilden klar för sig, säger Sven-Erik Eklund (S).

Lovar förbättringar

Enligt honom och socialchef Marjo Koivumaa, Brännagårdens enhetschef Kerstin Engström och Tallviksgårdens enhetschef Maria Rönnqvist som har tagit fram förslaget, innebär åtgärderna en hel del förbättringar.

– En speciell avdelning för de dementa som är svårast sjuka ska till exempel utvecklas på Tallviksgården. De finns spridda på andra avdelningar nu, vilket försvårar situationen både för dem och de andra boende, säger Maria Rönnqvist.

Avdelningen ersätter emellertid inte de nedläggningshotade demensavdelningarna på Brännagården som är särskilt utformade för dem med inte fullt så allvarliga symptom: utan långa korridorer och med bara sju platser på varje.

Innebär inte en flytt för dem som bor där i dag en försämring?

– Nej, de kommer att flyttas till Brännagårdens andra avdelningar och till Tallviksgården, och personalen kommer åtminstone temporärt att flytta med. Sedan ska vi titta på individuella vårdlösningar, säger Kerstin Engström.

”Ärendet är avslutat...”

Orsaken till åtgärderna är ekonomi och ett minskat behov av särskilt boende i kommunen. Ett annat argument har hela tiden varit att demensavdelningarnas toalettutrymmen är för trånga och inte uppfyller arbetsmiljökraven. Men det stämmer inte enligt arbetsmiljöverket.

– Kommunen har själv yttrat sig i en skrivelse (april 2009, NSDs anm.) och sagt att de boende på demensavdelningarna är så pass rörliga att de klarar toalettbesöken själva, och då ställs inga högre krav. Så ärendet är avslutat från vår sida, säger arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross.

Vilket kommenteras av socialchefen med att de boende ofta blir kvar efter att de har blivit för sjuka.

Den 21 januari tas beslut av socialnämnden.

Varför sköt ni upp det?

– Vi fick en vattenskada på Tallviksgården som gjorde det oklart när en flytt dit skulle kunna ske. Sedan var förhandlingarna kring anställningarna inte slutförda, säger Sven-Erik Eklund.

Fotnot: Vid förra rundan i nämnden aviserade oppositionens partier att man tänkte säga nej till nedläggningen av demensboendena. Socialdemokraterna har dock egen majoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om