Det båser upp till strid om vindkraften

Nedanför klippbranten breder skogar, istäckta hjortronmyrar och våtmarker ut sig. Här i renbeteslandet kring Hällberget 2,5 mil väster om Överkalix planeras en av Sveriges största vindkraftsparker. Något som har fått kommunens politiker att hoppas på nya arbetstillfällen. Men inte får alla att jubla. ”Överkalix ska inte ha ett nytt Northland”, säger renskötaren Roger Lindbäck.

JÄTTEPARK. Vägen upp på Vitberget korsas av lodjursspår. Nedanför breder markerna ut sig där en av Sveriges största vindkraftsparker          kan komma att byggas. ”Folk fattar inte hur stort det blir”, säger Roger Lindbäck. ?Foto: Maria Engström-Andersson

JÄTTEPARK. Vägen upp på Vitberget korsas av lodjursspår. Nedanför breder markerna ut sig där en av Sveriges största vindkraftsparker kan komma att byggas. ”Folk fattar inte hur stort det blir”, säger Roger Lindbäck. ?Foto: Maria Engström-Andersson

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2015-04-24 07:00

Det råder ingen tvekan om att han känner trakten som sin egen ficka. Utan några problem snirklar han sig upp och ned för hisnande branter och genom risigt lågland med skotern.

– Min släkt har haft sina renar här i flera generationer. Där borta växer till exempel väldigt mycket hänglavar som renarna gillar, säger Roger Lindbäck och pekar.

I markerna finns också spår från gamla tiders rennäring: som den samiska offerplatsen Unnasaiva och ett tjugotal registrerade fornlämningar. Men nu oroar sig Roger Lindbäck för att allt ska få ett slut i och med den planerade vindkraftsparken.

– Den skulle hamna mitt i renkalvningslandet, och renarna behöver lugn och ro för att inte kasta sina kalvar. Var ska de ta vägen då?

Själv bor han i byn Kölmjärv, två-tre några kilometer från området där företaget Vasa Vind har ansökt om att få placera de uppemot 150 vindsnurrorna. På dagarna arbetar han som chaufför, och på fritiden driver han ett av de fyra renskötselföretagen i området:

– Det är det man lever för.

Han ingår i Gällivare sameby, vars betesmarker sträcker sig från kusten och upp till malmfälten. Men det är inte främst för sin egen skull han är bekymrad.

– Min kusin som har rennäringen som heltidssyssla med flera säsongsanställda skulle drabbas ännu värre. Så nu hotar han med att flytta företaget från kommunen. Sedan undrar man ju också hur markerna och djurlivet skulle påverkas.

Det är han inte är ensam om. I en skrivelse till Vasa Vind har Muggbergets jaktlag slagit larm om de många öringbäckarna som just nu håller på att tina fram mellan snödrivorna i området.

– Öringen är ju beroende av sina vandringsleder för att kunna ta sig upp till lekplatserna och tillbaka till havet. Vissa är bara små rännilar. Så hur ska de kunna skyddas? Det handlar ju inte bara om vindsnurrorna utan om sju mil ny bilväg inne på parkområdet, liksom breddning av de befintliga skogsvägarna. Dessutom planeras en kraftledning ända till Boden, säger Roger Lindbäck.

Han tror att många är ovetande om traktens naturvärden: Muggträsks, Hällbergets och Lombergets tre naturreservat inom det eventuella parkområdet. Och strax intill: Vitbergets och Tallbergets naturreservat.

– Hur går det med naturturismen som kommunen säger är så viktig, om man samtidigt exploaterar Överkalix sista vildmark, undrar Roger Lindbäck innan vi fortsätter färden till en av de två mätstationer där Vasa Vind mätt upp vindstyrkan under två år och som visar att platsen är en av Norrbottens blåsigaste.

Han säger sig vara besviken över att politikerna inte värderar naturtillgångarna och rennäringen högre, även om han håller med om att fler arbetstillfällen skulle behövas på orten. Han litar dock inte på att de omkring 30 arbetstillfällena som vindbolaget räknar med kommer orten tillgodo – eller att en vindkraftspark är ekonomiskt möjlig.

– På ett informationsmöte som hölls för en tid sedan sa bolagets representant rent ut att finansieringen inte är färdig. Och se bara hur lågt elpriset är. Överkalix ska inte ha ett nytt Northland.

Men måste inte alla ta ett ansvar för energiomställningen?

– Ja men då kan vi ju lika gärna slå upp några snurror i skärgården. Jag undrar vad stockholmarna skulle tycka om det.

200 meter höga vindsnurror

FAKTA

I november 2014 lämnade företaget Vasa Vind in en ansökan till Länsstyrelsen om att få bygga en vindkraftspark med upp till 150 vindsnurror kring Hällberget, 2,5 mil väster om Överkalix.

Snurrorna beräknas bli upp till 200 meter höga. Exakt placering inom ”boxen” är inte bestämd. Det vill företaget bestämma under byggandet.

Kapaciteten på anläggningen beräknas till cirka 1-1,2 terrawattimmar (TWh) per år, vilket motsvarar eluppvärmningen för 50 000 -60 000 villor.

Vindparkens markanspråk skulle uppgå till cirka 145 hektar inom ansökningsområdet som totalt är cirka 8 600 hektar stort och motsvarar ungefär 17 000 fotbollsplaner. En översikt har även gjorts kring en cirka sex mil lång kraftledningsgata till Boden. Ett alternativ är att ansluta direkt till stamnätet mot Finland som går genom ansökningsområdet, men då behöver en kraftstation anläggas.

Vasa Vind startades 2008, men hette då Airtricity. Inriktningen är att bygga och driva vindkraftsparker i Sverige. Hittills är inget av bolagets projekt i drift. Företagets ägare är pensionsfonder som förvaltas av brittiska HgCapital. Vasa Vind har kontor i Stockholm och Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om