"De verkar inte förstå hur integritetskänsligt det är"

Kameraövervakning ska vara sista alternativet. Det menar Maria Leijon, jurist på Länsstyrelsen i Norrbotten.

KÄNSLIGT. Maria Leijon, ­jurist på Länsstyrelsen, tror att politikerna i Överkalix kanske inte har förstått hur integritetskänslig kamera­övervakningen är.

KÄNSLIGT. Maria Leijon, ­jurist på Länsstyrelsen, tror att politikerna i Överkalix kanske inte har förstått hur integritetskänslig kamera­övervakningen är.

Foto: Länsstyrelsen

ÖVERKALIX2015-11-13 06:05

Efter att ha tagit del av uppgifterna till NSD ställer hon sig tveksam till politikernas förslag om kameraövervakning i Överkalix.

– Från min horisont tycker jag kommunen har för höga tankar om vad kamerorna ska åtgärda. De verkar inte heller förstå hur integritetskänsligt det är, säger Maria Leijon.

För att allmänna platser ska få kameraövervakas krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

– Nyttan av övervakningen ska väga tyngre än elevernas och lärarnas integritetsintresse. Sedan ska alla andra åtgärder för att förebygga skadegörelse och trygghetsproblem ha vidtagits. Det kan handla om att ta bort stenar från skolgården, installera rörelsestyrda kranar eller öka vuxennärvaron, säger Maria Leijon.

I Norrbotten vet hon ingen skola med kameraövervakning inomhus.

– I regel behövs det ju inget tillstånd för det, eftersom de flesta ytor inne i en skola inte räknas som allmän plats. Så det kan ju finnas. Men jag har bara fått en förfrågan förut. Och det var från Överkalix för några år sedan. Söderut sker det först och främst på stora skolor.

När det gäller kameraövervakning av skolgårdar säger hon att mycket speciella omständigheter krävs för att tillstånd ska utfärdas:

– Som svår skadegörelse eller drogförsäljning. I Norrbotten har bara två skolgårdar tillstånd.

Vanligast är fasadövervakning nattetid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om