Livat i Kälvjärv när tjejerna ordnade historisk tävling

Vanligtvis råder stillhet i den lilla natursköna byn Kälvjärv. Men när det under helgen var premiär för Sveriges och kanske världens nordligaste distansrittstävling i skogarna kring byn blev det livat värre.

Sexton ryttare startade vid Sveriges och kanske världens nordligaste distansrittävling i skogarna  byn Kälvjärv i Överkalix.

Sexton ryttare startade vid Sveriges och kanske världens nordligaste distansrittävling i skogarna byn Kälvjärv i Överkalix.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2022-08-15 09:55

Sista kilometrarna med bil till startplatsen går från E10 och efter en grusväg. Mitt bland granar, tallar och skogsmark dyker sedan några av Kälvjärvs omkring tio året runt-bebodda hus upp. För det mesta är här rätt lugnt och tyst. Men vid ett nyligen uppslaget fikatält står nu en samling deltagare, arrangörer och åskådare och samtalar ivrigt. Längre bort har en bit ängsmark förvandlats till en tillfällig bilparkering, och i hagen ovanför abborrsjön med samma namn som byn pågår veterinärbesktiningen för fullt. Om bara någon timme ska nämligen historia skrivas i byn. För då går landets nordligaste distansrittävling av stapeln. 

– Det känns förstås jättebra. Men egentligen är det ju rätt konstigt att det inte redan ordnas på andra håll i länet. Eftersom vi har så mycket skogsmark och skogsryttare i Norrbotten är här ju helt perfekt för sådana här evenemang, säger Helena Forsman, boende i byn och en av eldsjälarna i arrangerande Överkalix ridklubb.  

Att just tjejerna i Överkalixföreningen kom på idén har sin alldeles egna historia: 

– Sedan några år har ju inte klubben någon ridanläggning, och då är hopp- och dressyrtävlingar svåra att ordna. Men så kom vi på att det här går, säger Emilia Brännström, som också hon bor i byn med familj och hästar.  

För att få ihop arrangemanget har klubben tagit hjälp av Epona ryttarförening från Blåsmark i Piteå. Släktingar, familjemedlemmar och bybor har också engagerats. Dessutom har många timmars förberedelser krävts, bland annat för att ta reda på hur den här speciella tävlingsformen går till.  

– De längre distanserna ställer särskilda krav. För att vinna får man till exempel inte ha avverkat sin sträcka för snabbt. Men idag utses inga segrare. Istället blir det en prova på-sträcka på 24 kilometer och en tävlingsförberedande så kallad Clear Round på 40 kilometer, säger Helena Forsman innan tävlingsgenomgången. 

Att intresset är stort bland de 16 tvåbenta deltagarna råder det inget tvivel om. Eller vad sägs om totalt 130 mils resväg för en ryttare från Sundsvall?  Vidare har ett gäng långväga hästentusiaster kommit från en hästförening i Lycksele för att vara med om den smått historiska ritten i norrbottensskogarna. De visar sig ha övernattat i militärtält på campingen i Överkalix. 

– De flesta av oss har inte ens haft grönt kort för att få tävla tidigare, utan har gått ridförbundets kurs för att kunna vara med här idag berättar föreningens Mari Sahlman – dagen till ära iklädd äkta cowgirlboots 

 Alla medlemmarna sägs däremot ha god vana från att rida i skogar, om än sydligare sådana.

– Sedan är vi väl lite tokiga, skojar klubbkompisen Linda Brännlund med glimten i ögat. 

För henne är det en barndomsdröm bara att få umgås med hästar.  Hon började rida i vuxen ålder. Så för henne är det den allra första tävlingen på hästryggen någonsin. Att det strax innan start kommer fram att björnbajs hittats efter ridstigen några dagar tidigare är dock inget som bekymrar henne eller de andra: 

– Nya skogar – nya djur, säger Linda Brännlund muntert.

Sedan bär det av i Kälvjärvterrängen. 

Polcirkelritten

Den nya tävlingen heter Polcirkelritten och ordnas i byn Kälvjärv. 

Byn ligger 2 mil sydväst om centrala Överkalix och ett tiotal av husen här är bebodda året runt. Dessutom finns här fritidshus. 

Tävlingen, som är en långdistansritt, går efter grusvägar och genom skogsterräng. 

Tanken är att den ska bli årligt återkommande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!