De bakar efter hemliga recept
Degar knådas, tårtor spritsas och Stenbergare gräddas. I Brännvalls bageri doftar det nybakt och hemligt. Bröden bakas efter väl dolda recept från bageriets start år 1900.- Allt finns i den hemliga boken, säger ägarinnan Katarina Samuelsson.
En varm arbetsplats med ljuvliga dofter. Elin och Katarina Samuelsson behöver inte frysa. FOTO: Susanne Jansson
Foto: Susanne Jansson
1944 togs bageriet över av sönerna, Magnus och Martin Brännvall, i 44 år höll de verksamheten igång.
Epoken tog slut
På grund av sjukdom och åldersskäl stängdes såväl bageri och kafé 1989. Epoken och aromen av nybakta skorpor, limpor och mazariner var slut.
Men så för tre år sedan började det åter gräddas i ugnarna och degmaskinerna arbeta, kaféet öppnades och minnen och dofter väcktes till liv.
Sommaren 2006 kunde gäster och kunder åter avnjuta både Brännvallslimpa och de hembakta skorporna. Den nya ägarinnan Katarina Samuelsson vill bevara det gamla och förnya med egna specialiteter.
En Pavlovatårta håller på ta form. Medan Katarina Samuelsson breder citron- och chokladkräm på den hembakta marängen berättar hon med iver om sitt bageri.
Ett riktigt hantverk
- När vi öppnade var allt som det varit. På borden i kafét stod till och med sockerskålarna kvar. På vinden är det en skattgömma och till bageriet har jag nästan inte köpt något. Tårtpapper, kartonger, formar och maskiner. Här finns allt, säger hon och fortsätter sitt hantverk.
Vi bakbordet intill står dottern Emma Samuelsson. Bredvid henne ligger en jättedeg på jäsning. Skorpdegen.
- Emma är jättebra på att baka skorpor. Det är tidskrävande och ett riktigt hantverk. Två dagar tar det innan skorporna är klara, berättar Katarina Samuelsson.
På bakbordet ligger en röd anteckningsbok. Den ser rätt oansenlig ut men döljer stora hemligheter. Här finns de, recepten.
- Jag fick den av Magnus. Här har han samlat allt och den är så hemlig att vi borde låsa in den, säger Katarina Samuelsson.
Bagaren Magnus Brännvall är en viril herre inne på sitt 89:e år. Han bor uppe på kafét och hälsar då och då på i bageriet. Han är nöjd med att verksamheten är igång.
Bakverken på plats
- Det var ju det här man ville. Att det skulle fortsätta, säger han.
Lokalen blir varmare och varmare men aktiviteten i bageriet måste fortsätta. Pavlovatårtan får sin sista touche, stora hallon, strössel och så läggs den upp på ett vackert tårtpapper. Nu ska den in i kylen.
Bråttom, bråttom. Klockan tio ska dörrarna till kafét slås upp, bakverken vara på plats, Katarina ombytt och gästerna välkomnas.
Men hon är inte ensam. Förutom Emma har Katarina dottern Elin som hoppar in och hjälper till. Två anställda har hon också varav den ena är systern Annika Raffill.
- Utan min fantastiska personal skulle det aldrig fungera, säger hon och springer fram och tillbaka med bakverken.
Klockan slår tio, kafédörrarna öppnas och genast plingar det i dörrklockan. Dagens första fikasugna gäster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!