De äldre drabbas

Äldreomsorgen i Överkalix drabbas av tioprocentiga nedskärningar.- När vi minskar personalstyrkan med tio procent påverkas både personal och vårdinnehåll, säger Jan-Erik Nilsson, socialchef i Överkalix.Nu riskeras kvalitetsstunderna i äldrevården, anser Kommunal.

Överkalix sparar i äldrevården. Ida Blomgren, Kommunal Överkalix, befarar att det innebär att personalen inte kommer att hinna med kvalitetsstunderna med de äldre.FOTO: Maria Engström Andersson

Överkalix sparar i äldrevården. Ida Blomgren, Kommunal Överkalix, befarar att det innebär att personalen inte kommer att hinna med kvalitetsstunderna med de äldre.FOTO: Maria Engström Andersson

Foto: Maria Engström Anders

ÖVERKALIX2010-01-14 06:00
Överkalix kommun måste spara och det drabbar äldrevården.
Hösten 2009 lades vikariepoolen för Överkalix äldreboenden ner, då försvann 19 årsarbeten. Äldrevården i Överkalix har sparkrav på sju miljoner kronor, tio procent på två år.
Sparar på vikarier
För att klara budgeten har restriktivitet med vikarier införts. Detta har bland annat medfört att anställda inte fått semester vid storhelger.
- Vi har koncentrerat semesterbudgeten till den lagstadgade tiden och så blir det lite över till annan tid. I anslutning till jul eller andra helgerhar vi varit restriktiva med att bevilja ledighet. Det har blivit diskussioner om det och besvikelser. Men det är besvärligt när många vill vara lediga och då måste vi hitta en kompromiss.
Även vid sjukdom är budet restriktivitet med vikarier.
Facket oroat
- Om det är en liten personalgrupp eller någon som arbetar ensam så tar vi in vikarier, det får ju inte bli noll. Men är gruppen lite större är det lättare att gå kort, säger Nilsson.
Nedskärningarna oroar fackförbundet Kommunal.
- När man inte tar in vikarer när folk är sjuka så hinns inte allt med. Det innebär större risk för belastningsskador och mer stress, sjukskrivningarna kommer att öka. Så minskar arbetslusten för de anställda, säger Ida Blomgren, undersköterska och ordförande för Kommunal i Överkalix.
Hon säger att de äldre på boenden kan vara tvungna att vänta på att få stiga upp på morgonen och lägga sig senare på kvällen när personalen inte hinner med.
- När det är färre anställda tar ju allt längre tid. Det finns risk att de inte hinner med kvalitetsstunderna med de äldre när de måste väga det mot andra arbetsuppgifter, säger Ida Blomgren.
Färre platser
Enligt Jan-Erik Nilsson har Överkalix höga kostnader för äldrevården, bland de femton högsta i landet. Det beror på att kommunen har fler platser på äldreboenden än jämförbara kommuner. Därför minskas antalet platser vid Tallviksgårdens äldreboende.
- En äldreomsorgsplats kostar 600 000 kronor per år. Har vi fem platser fler än andra kommuner är det tre miljoner kronor. Eftersom nyckeltalen är så höga är förhoppningen att det finns ett sparutrymme och att vi klara den tioprocentiga reduktionen.
Behöver man vara orolig för att hamna på äldreboende i Överkalix?
- Nej, det tycker jag inte, men
i någon mån påverkar nedskäningarna vården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om