Lansjärvsborna sörjer E10-baren: "Var lite liv och rörelse"

Ett par dagar efter totalbranden på E10-baren är saknaden och sorgen stor i Lansjärv. "Den var som en livsnerv", säger Ulla-Greta Johansson.

Vägkrogen E10-baren i Lansjärv brann ner under onsdagen.

Vägkrogen E10-baren i Lansjärv brann ner under onsdagen.

Foto: Maria Engström Andersson

Överkalix2024-06-07 19:00

Det är mindre än ett dygn sedan larmet inkom till räddningstjänsten om branden på E10-baren när vi når Ulla-Greta Johansson på telefon. Hon lever och bor tillsammans med maken Roland i byn Lansjärv.

Idag är länken till förbipasserande historia.

– Givetvis var den jätteviktig. Det var som en livsnerv, man körde förbi och såg om det var bilar där, säger Ulla-Greta Johansson, som sitter med i styrelsen i Folkets hus, och som var med när allting började för lite drygt 30 år sedan.

Den gången ställde alla i byn upp för att få en samlingsplats, och där resande kunde göra ett stopp under resan.

Riksvägen drogs om i mitten av 1970-talet och tanken med en bensinmack vid E10 var att återigen få liv och rörelse, men även besökare i byn.

Då bidrog Överkalix kommun och Domänverket med pengar och tillsammans med och ideella krafter och lokala företag blev macken verklighet 1994.

– Det var många som var engagerade, säger Ulla-Greta Johansson.

Även den gången gick allt upp i rök vid en våldsam brand i april 1995. Branden utreddes som misstänkt mordbrand, men något rättsligt efterspel blev det aldrig.

Med försäkringspengar kunde verksamheten återupptas.

– Det känns som om den är väldigt olycksdrabbad, säger hon.

Den här dagen är det som att kliva tillbaka till ruta ett.

undefined
Tord Henriksson, en av många eldsjälar i Lansjärv, var bedrövad efter totalbranden på E 10-baren på nationaldagen. "Vi vet ju vad den har betytt."

Tord Henriksson, som är och har varit en viktig kugge i byn bland annat inom kyrkvärd och i idrottsföreningen, beskriver branden som katastrof för bygden.

Han minns också hur alla i byn mangrant ställde upp när bygget inleddes av den första upplagan 1993.

– Vi vet ju vad det har betytt för turismen och så vidare. I dag tänker man, kommer den att byggas upp igen? säger Tord Henriksson.

– Den har även gett arbetstillfällen. Det har varit många som har jobbat där.

Under torsdagen samlades ett 40-tal personer i Folkets hus i Lansjärv för att fira nationaldagen med kaffe och fikabröd. Betydligt fler än under normala förhållanden.

– Visst var det på grund av branden att vi blev så många. Det kändes väldigt stort och alla var tagna, säger Ulla-Greta Johansson som precis som många andra tycker att denna dag är en sorgens dag.

– Det var lite liv och rörelse i byn, och det betydde mycket. Man tankade där ute. Sedan fanns det väl inte så mycket att handla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!