– Ska man behöva ansöka om hemtjänst för att få hem mat, säger hjärtsjuka Maria Nilsson i byn Ertsjärv, i många år verksam i kommunens omsorg och tidigare socialnämndsordförande.
För 3,5 år sedan drabbades hon av en hjärtinfarkt som ledde till att hon idag bara har 50 procents hjärtfunktion. Fram till coronan skötte därför hennes man alla matinköp. Men sedan i våras, då kommunen i samarbete med ortens butiker tillfälligt införde fri hemkörning för att minska smittspridningen, har de beställt hem maten:
– Det har känts tryggt. Men nu går ju inte det, säger Maria Nilsson.
Orsaken är att både Coop och Ica i Överkalix meddelat att varuplocket stoppas – vilket dels berör nya kunder, dels de som i åratal fått matvaror hemskickade via kommunens mångåriga servicebusstur, en subventionerad tur som körs en gång i veckan för att folk i byarna ska kunna åka och handla.
– Turen blir ju kvar. Men det hjälper ju inte mig eftersom jag inte klarar att handla eller bära kassarna, säger Maria Nilsson.
Av kommunen har hon fått beskedet att hon måste ansöka om bistånd – hemtjänst – för att få hjälp med handlingen. Något hon tycker är helt fel:
– Mycket märkligt om vårdpersonalens tid ska gå åt till att handla. Särskilt som så mycket annat skurits ner, säger Maria Nilsson – som emellertid inte vill lasta butikerna för något som hon menar är kommunens ansvar.
Hur blir det nu?
– Jag har ju min man som kan handla. Men allt kan vända i en ögonblink. Dessutom drabbas ju andra än jag.
Från Coop och Ica motiveras stoppet med att det tillfälliga kommunstödet har avslutats – och att beställningarna har ökat så mycket under pandemin att resurser och personal inte längre räcker till för ordermottagning och varupack.
– Kostnaden blir på tok för hög våra kunder om vi ska ta betalt för det, säger Helene Ljungstedt, kommunikationschef på Coop Norrbotten.
Ica visar sig dock ha backat så att kunder som beställt hem varor innan pandemin tills vidare ska få fortsätta med det:
– Vi hoppas kunna fortsätta så och utveckla tjänsten, säger butikschefen Isabelle Brännvall.
Kommunens landsbygdsutvecklare Anna Widén säger att kommunens grundvillkor inte har ändrats, att varuhemsändning inte är behovsprövad utan en service och att den som är i behov av hjälp kan vända sig till socialförvaltningen. Men att butikerna har kontaktats för att kommunen tycker att frågan är viktig:
– Som kommun får vi inte gå in och stödja enskilda företag. Däremot letar vi fortfarande brett efter en lösning.