I åtskilliga artiklar har Norr Media berättat om turerna kring det klassiska fest- och utsiktsstället uppe på Brännaberget: hur det under flera decennier var en av Norrbottens största samlingspunkter med uppträdanden av stora artister som ABBA, Gyllene Tider, Sarah Leander, Lill-Babs, The Boppers och Motörhead. Hur det precis som många andra folkparker sedan levde en allt mer tynande tillvaro, så småningom såldes för att förvandlas till en lyxresort för internationella kändisar. Men efter grusade planer, inbrott och skadegörelse istället verkade gå i graven. Nu har dock festplatsen med den magiska utsikten fått nytt liv. För någon vecka sedan öppnades ett café i den tidigare korvkiosken, och under resten av sommaren planeras musikarrangemang och andra aktiviteter utomhus. Eller vad säjs om återkommande våffelonsdagar kombinerat med veteranbilsträffar, spelmansevenemang i dagarna två, uppträdande med coverbandet Tottas och – nu under Överkalix Sommarvecka – sena öppettider.
– Nästa år hoppas vi ju också att den stora sommarfesten med Smokie och Streaplers som har fått skjutas upp två gånger på grund av coronan ska gå att genomföra, säger nya ägaren Jonas Andersson förväntansfullt.
Sedan köpekontraktet skrevs på för snart två år sedan har han och sambon Katarina Wennström lagt ner otaliga timmar på att fixa till festplatsen. Flera containrar med krossat glas och annat skräp har med hjälp från frivilliga ortsbor samlats ihop och slängts. Runt festplatsen har träd och sly röjts undan. Renoveringar av byggnaderna har dessutom påbörjats ut- och invändigt.
– Men mycket återstår innan det är klart. Danspaviljongen ska till exempel återställas i originalskick, säger Jonas.
Den 49-årige mattläggaren och hans 52-åriga sambo tvekar emellertid inte över att det är mödan värt – inte minst ur en kulturhistorisk aspekt.
– Folk som kommer upp hit tycker också att det är så roligt att det händer något. Det märks att många har minnen härifrån, säger Katarina – som sagt upp sig från jobbet i hemtjänsten för att försöka kombinera sommarverksamheten med skinnmakeriet som paret också driver.
Bland historierna som berättas är hur bilkön sträckte sig flera kilometrar när The Boppers spelade 1979: ända uppifrån berget, genom samhället och fram till vägen mot Övertorneå. Samt hur folk i byarna, miltals bort, kunde höra Motörheads konsert 1985. Vissa har också träffat kärleken på berget, eller – för all del – mist den.
– Nyligen kom en man som nästan var 80 år hit från Halland. Han berättade att han hade besökt Brännaberget när han jobbade i Överkalix 1967 och att han alltid tänkt återvända. Nu tyckte han inte att han kunde vänta längre. Så när han inte fick någon med sig hade han själv hyrt en husbil, säger Jonas.
Paret har även överraskats av ortsbornas engagemang. När intrången fortsatte startades en insamling till en kameraövervakningsutrustning av en privatperson. Och bland fynden i loppisen i ”gamla discoladan” finns massor som människor skänkt.
Är det lugnt på inbrottsfronten nu?
– Jo, det är betydligt bättre, säger Jonas.
Dansbandsprofilen Thomas Deutgen står bakom nästa års dubbelt ombokade arrangemang.
Då kanske ni själva kan ta en sväng-om?
Jonas skrattar:
– Nja, jag fixar och donar nog bättre än jag dansar.