Blöt start på marknaden

Marknadsdagarna i Överkalix fick en blöt invigning. Ingenting som bekymrade arrangörerna alltför mycket. Efter regn kommer sol, säger Rut Henriksson, marknadsgeneral.

BLÖTT. Överkalix marknad 2017 fick en blöt start.

BLÖTT. Överkalix marknad 2017 fick en blöt start.

Foto: Susanne Holmberg

ÖVERKALIX2017-07-14 20:52

Under regntunga skyar invigdes årets Överkalix sommarmarknad som ska pågå under helgens tre dagar. Långa rader av knallestånd stod beredda och nog var det en hel del som trotsade regnet och besökte marknaden.

– Det här är ett organiserat kaos, så här är livet, säger Rut Henriksson och syftar på den regniga starten.

Marknaden har en hel del populära inslag som till exempel cruising med veteranbilar genom marknadsområdet, underhållning, tivoli med mera. Men lika mycket är det ett slags hemvändardagar då folk från Överkalix passar på att åka på semester hit och träffa släktingar och vänner, berättar Rut.

–Vi brukar ha 30.000 till 40.000 besökare. Marknaden är en aktivitet som har stor betydelse för hela bygden till exempel att handeln ökar. Och arbetet är till nittioåtta procent ideellt, säger Leif Stoltz arrangör, Överkalix IF.

Som brukligt är utsågs "Årets Överkalixbo" vid invigningen i Blå parken. I år var det det så kallade "Rondellgänget" som fick diplom blombuketter av kommunen för sin kreativitet och skaparglädje. Gänget gör "upptåg". De går ut nattetid och ställer upp något som överraskar. Det kan till exempel röra sig om dockor eller hastigt hopkommna skupturer i en rondell.

–Det började med att vi ville pigga upp en rondell som var helt övervuxen och vi tyckte Trafikverket borde göra något åt. Där ställde vi upp ett älgjakt-torn och en docka som satt på pass. I början var vi hemliga men nu har det blivit känt vilka vi är, berättar Håkan Andersson.

–Vi har varit igång länge nu och gjort allt från Lucia, en jättesemla och en instllation till Internationella kvinnodagen. Vi har varit med i tv "Gomorron Sverige"

berättar Anita Nilsson. De övriga medlemmarna heter Andreas Nilsson, Ola Enbom och Niclas Ovesten.

I Folkets Hus hantverksutställning står överkalixbon Ruben Engström och visar upp trähantverk av det avancerade slaget. Hans specialitet är svarvning och på sitt utställningsbord visar han upp det han kallar 1600-tals svarvning. Miniatyrhantverk som kan vara värt att ta sig en nära titt på.

Övriga utmärkelser: Till årets by utsågs Svartbyn. Petra Karlsson och Bert Persson kom och hämtade utmärkelsen. Årets integrationsstipendium fick Mohammad Shamout. Kulturstipendium-Ungdom fick Matilda Persson, sång, Axel Berström, gitarrspel, Emma Johansson, bild och form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!