Blandade reaktioner

Planerna på en vindkraftspark i Hällberget väcker blandade reaktioner. Överkalix båda kommunalråd Sarah Karlsson(c) och Mikael Larsson (v) tror att det skulle innebära ett rejält uppsving för orten.– Fördelen är att sex-sju miljarder kronor skulle investeras i kommunen. Det skulle få fart på byggnationer och arbetsmarknad. Sedan får man ju som kommun rigga utbildningar i de yrken som behövs under driften, som vindtekniker, säger Mikael Larsson.

VÄCKER KÄNSLOR. Planerna på en vindkraftspark i Hällberget väcker blandade reaktioner. Men Överkalix båda kommunalråd Sarah Karlsson(c) och Mikael Larsson (v) tror att det skulle innebära ett rejält uppsving för orten.

VÄCKER KÄNSLOR. Planerna på en vindkraftspark i Hällberget väcker blandade reaktioner. Men Överkalix båda kommunalråd Sarah Karlsson(c) och Mikael Larsson (v) tror att det skulle innebära ett rejält uppsving för orten.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2015-04-26 12:07

Sarah Karlsson tillägger att kringeffekterna inom handel, boende och restaurangnäring vid fly-in fly-out jobb inte heller är att förringa.

– Sedan är vindkraft ett skonsamt alternativ till energiomställningen som vi har bestämt att vi ska genomföra i hela landet. Vi har ju sagt nej i Sverige till uranbrytning och kolgruvor. Och i Överkalix till utbyggnad av älven och uttjänt kärnbränsle i markerna, säger Sarah Karlsson.

Samtidigt varnar renskötare i området för att en vindkraftspark hotar rennäringen, naturturismen och värdefull miljö…

– All utveckling leder till markangrepp och ingrepp i naturen. Men i det här fallet är det en relativt liten påverkan och näringarna måste gå att förena. Kanske kan det också leda till en ny slags turism för folk som vill se vindkraftverken, säger Mikael Larsson och hänvisar till att det ytterst är länsstyrelsen som har tillstånds- och tillsynsansvaret.

Även från Vasa Vinds sida är man förhoppningsfull om att de olika intressena ska gå att förena.

– Ja, det är jag övertygad om. Kring naturvärdena har det gjorts väldigt mycket undersökningar. När det gäller rennäringen har vi haft samråd med Gällivare och Ängeså samebyar. Där kan vi framför allt försöka se till att vindsnurrorna inte ställs på bra renbetesmarker och där renarna trivs. Sedan kan vi kompensera för foder och med anläggningar under byggperioden då det blir mest störningar. Men visst är det en utmaning, säger projektledaren Ingemar Stenbeck.

Under byggtiden räknar bolaget med ett par hundra arbetstillfällen:

– Under driften har vi sagt 20-30 personer.

Vissa forskare talar om effektiviseringar och minskade vindkraftsjobb på sikt…

– Det är möjligt. Men det som talar mot det inom driften är att den handlar om mekanik. Möjligen kan tillverkningen av torn och rotorvingar bli mer på löpande band.

Är finansieringen för vindkraftsparken klar?

– Nej, den biten börjar vi med när tillstånden är klara. Det finns inte några projekt idag där finansieringen är färdig innan tillstånden är på plats. Marknaden är också väldigt pressad med låga elpriser. Samtidigt finns det en stark framtidstro och vilja hos samhället att gå över till förnyelsebar energi.

På måndag den 27 april tar Överkalix kommunalfullmäktige beslut om ett ja eller nej till vindkraftssatsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om