Bilprovningen lägger ner: "Det känns tomt"

Bilprovningen lägger ner sin verksamhet i Överkalix, liksom landets övriga mobila stationer. ”Det känns tomt”, säger Överkalix kommunalråd när hon nås av beskedet.

Till årsskiftet ska statliga Bilprovningens alla mobila stationer vara stängda.

Till årsskiftet ska statliga Bilprovningens alla mobila stationer vara stängda.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-10-16 09:59

Ända sedan det statliga monopolet avskaffades har det funnits en oro för att bilprovningen ska försvinna från små orter. Den har eskalerat när avgifterna har höjts på ställen med mindre lönsamhet och när närvaron av de mobila anläggningarna har glesats ut.  Från Bilprovningens sida har man hänvisat till marknadsanpassning, nya regler och effektiviseringar. 

– Går det som vi hoppas kanske priserna till och med kan sänkas igen, sa Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren så sent som ifjol när den mobila anläggningen lyst med sin frånvaro i flera månader i Överkalix.

Nu står det dock klart att anläggningen försvinner för gott efter tisdag nästa vecka. 

– Det vi har sagt är att vi löper linan ut till årsskiftet. Sedan stängs samtliga mobila stationer, säger Cecilia Blom Hesselgren - vilket för länets del innebär att även anläggningen i Arjeplog berörs.

Orsakerna som uppges är dyrare kostnader för de mobila anläggningarna jämfört med de stationära, ett mångårigt kundtapp – och mobila anläggningar i dåligt skick

– Vi kan inte längre garantera säkerheten för personalen eller kunderna i dem, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Borde inte Bilprovningen som själv testar bilar kunnat planera bättre? 

– Vi har haft funderingar på att renovera eller köpa nytt. Problemet är en vikande beläggning. Det är svårt att gå in med medel om inte volymen berättigar till det, säger Cecilia Blom Hesselgren. 

Högre priser och långa perioder utan närvaro, är inte just det bra sätt för att få färre kunder?

– Som enda aktör på marknaden kunde vi ha en enhetlig prissättning. Men det går inte längre. Olika stationer är olika populära, och alla enheter ska rulla för sig. 

Cecilia Blom Hesselgren säger att man i våras under ett telefonmöte med Överkalix kommun har efterlyst hjälp med en lösning: 

– Men sedan har inget hörts. 

Kommunalrådet Anne Jakobsson säger att det är först nu hon får veta om nedläggningen: 

– Vi har inte fått något besked av Bilprovningen. Där har de också fegat ur. Det de tidigare har sagt är att de inte har någon skyldighet att finnas kvar. 

Hon säger att Överkalix tillsammans med andra små kommuner och Trafikverket arbetar med att få fram lösningar.  

Hur är känslan nu? 

– Det känns tomt. Många pratar runt och håller tunt. Fast det innebär inte att Överkalix ska bli utan bilprovning. Vi försöker på fler sätt, säger Anne Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!