NSD har tidigare berättat om de aviserade chockbesparingarna för Överkalix kommun – hela 23 miljoner kronor eller tio procent av kommunens alla utgifter under 2019 om kommunen inte ska gå back. Mest räknar politikerna med att kunna spara inom den sociala verksamheten: totalt omkring 2,5 miljoner inom bemanningsenheten, individ- och familjeomsorgen, hemtjänsten och omsorgen fram till 2020. Och, till år 2021, hela 12 miljoner genom en minskning av särskilt boendeplatser för de äldre på Brännagården.
– Här handlar det om en omställning där ett trygghetsboende samtidigt ska skapas. Vidare ska hemtjänst och en nattpatrull utvecklas, säger kommunalråd Leif Nilsson, även ordförande för sociala utskottet.
På sikt är tanken att minska ned antalet anställda inom särskilt boende.
– Men min förhoppning och tro är att det ska klaras med naturliga avgångar och pensionsavgångar, säger Leif Nilsson.
Åtstramningar väntas inom alla övriga verksamheten. För skolan handlar det om ett sparbeting på 4,4 miljoner kronor inom grundskolan, 750 000 kronor inom ledningsorganisationen, 300 000 kronor inom kulturskoleverksamheten, 600 000 inom specialpedagogik, 600 000 inom skolskjutsar och 1,2 miljoner inom SFI/Spri fram till år 2020.
– Främst är det personalkostnaderna som måste dras ner, lokalerna har vi redan sett över. Men här ska man komma ihåg att vi under de senaste årens flyktingvåg har haft ett utökat elevantal. Det har vi inte längre. Så det rör sig inte bara om besparingar utan om en anpassning till rådande läge, säger Britt-Marie Isaksson.
Exakt hur många tjänster som berörs vet hon inte. Men en nedskärning på 4,4 miljoner motsvarar 8-10 årsanställda.
Känner du någon oro för hur eleverna ska drabbas?– Inte direkt. Mycket handlar om att vi kanske kan arbeta på ett annat sätt, säger Britt-Marie Isaksson som själv pensioneras i mars.
Anledningarna till kommunens ekonomiska svårigheter totalt sett är enligt den politiska ledningen minskade statsbidrag, lägre bidrag från migrationsverket samtidigt som den organisation som byggdes upp under flyktingvågen inte har hunnit anpassas till dagens avtagande flyktingström, färre invånare och lägre skatteintäkter, ökande löner och driftskostnader samt många dyra särskilt boende-platser.
– Skolan och sociala har dessutom gått med förlust under 2018. Det måste hämtas in, säger Leif Nilsson.
Samtidigt eftersöks flera chefer. Däribland en ny kommundirektör och en socialchef – eftersom kommunen själv valt att inte förlänga nuvarande kontrakt.
Hur påverkar det?– Det innebär en fördröjning av processen. Men nya rekryteringar är på gång i närtid, säger Leif Nilsson.