Bergsbestigarboom i spåren av corona

I en kommun där det fullkomligt vimlar av bergstoppar har utflykter på höjden alltid lockat. Men i och med coronapandemin har intresset närmast exploderat. ”Efter helgerna hör man folk prata om vilka berg de har varit upp på och vilka de ska till”, säger 32-åriga Matilda Malmgren.

Bättre kvällsnöje kan man inte ha, enligt de här entusiasterna.  De tror inte heller att bergsbestigartrenden kommer att försvinna när det går att samlas och att resa fritt.

Bättre kvällsnöje kan man inte ha, enligt de här entusiasterna. De tror inte heller att bergsbestigartrenden kommer att försvinna när det går att samlas och att resa fritt.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-09-15 16:05

Genom luften svävar trumpetandet från ett gäng reslystna svanar. I en klippskreva dignar sprickfärdiga blåbär. Framåt och åt sidorna breder miltals av skogar, sjöar, berg och älvar ut sig. Och djupt där nere: några små, röda hus som från ovan mest liknar lilleputtbyggnader. 

– Det är det här som är allra bäst– när man kommer upp på toppen och ser ut över vyerna, säger Anton Malmgren, 38, leende. 

Under fötterna har han och kvällens övriga bergsbestigarentusiaster Lombergets stenhäll. En av de höjder som under sommaren har fått ortsbor och andra att vallfärda ut i naturen. Och sociala medier att fullkomligt svämma över av foton med hisnande utsikter. 

– När folk inte har kunnat resa eller gå på krogen har de hittat trevliga saker att göra hemma istället, säger Lotta Karlsson. Själv upptäckte hon tjusningen med att hajka och vandra i berg redan för flera år sedan i Mauritius. En passion hon sedan dess har delat med kusinen Anton Malmberg på hemmaplan. I fjol startade de Top of Överkalix, ett instagramkonto vars motsvarigheter finns på en rad andra orter i länet och där foton från turer och vägbeskrivningar delas som inspiration.

– Uppe på berg har vi har faktiskt träffat på folk som tidigare har skrivit och frågat om vägen, säger Lotta Karlsson efter att kaffetermosarna åkt fram. 

Annat som pekar på att bergsbestigning blivit rena boomen är deltagandet i kommunens pinnjakt där pinnar letas i terrängen. 

– Vi fick in 300 inlämnade kartor, varav ett 80-tal var från någon av banorna med ett eller flera berg. Och då har säkert lika många deltagit utom tävlan, säger Angelica Nilsson som jobbar just åt Överkalix kommun. 

Varken hon eller de övriga tror att trenden kommer att upphöra när det blir okej att resa och samlas fritt igen.

– Nu har ju folk upptäckt hur enkelt och trevligt det är att bara åka ut, säger Anton Malmgren. 

– Sedan blir det ju som ett sug att få bocka av alla toppar, säger Lotta Karlsson som inte ens vet hur många toppar det har blivit i sommar. 

Kvällens rekordhållare, Greta Cedering, 11 år och Iris Cedering, 9, har däremot full koll på att de bestigit hela 20 respektive 22 toppar. 

Men hur blir det till vintern? 

Matilda Malmgrens svar kommer snabbt: 

– Då ska vi shoppa snöskor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!