– Det kom som en total chock, säger Emma Granlund om försvarets nej till hennes och maken Stefan Granlunds byggplaner.
Hon är uppvuxen i byn i den sydöstra delen av Överkalix kommun, nära Kalix och Övertorneås kommungränser, och är van vid försvarets verksamhet på riksintresset Lombens och Orrträsks skjutfält. Därför trodde hon och maken knappt sina ögon när de i februari i år i bygg- och miljönämndens svar på parets bygglovsansökan från i höstas kunde läsa att försvarsmakten – tvärtemot kommunen – motsätter sig en tillbyggnad av familjens hus. Detta med motiveringen att fastigheten ligger inom ett påverkansområde för buller från skjutfälten.
– Vi har aldrig ens märkt att det är ett bullerområde. Inne har det någon gång låtit som dov åska. Ute kan ibland ett svagt knattrande höras. Men det vet vi ju om och störs inte av, säger Stefan Granlund.
Tvärtom såg paret det som rena drömchansen när de 2013, efter att ha mötts under studierna i Umeå, erbjöds att överta Emmas farmors tidigare hus från 1972, på tomten intill Emmas föräldrahem.
– Förutom att man kan bada och fiska i sjön här intill har ju Emma en speciell anknytning hit. Men sedan känns närheten till tre kommuners arbetsmarknader som en stor frihet, säger Stefan Granlund, arbetsterapeut till yrket, medan Emma är tandhygienist.
Det enda som egentligen har ”skavt” är att det 63 kvadratmeter lilla husets känts alltmer trångt sedan familjen för snart 1,5 år sedan utökades med dottern Svea – varför paret ansökte om att få bygga ut med 59 kvadratmeter.
– Vi vill ju att Svea så småningom ska kunna få ett eget rum, och skulle också gärna ha bättre tvättmöjligheter, säger Emma Granlund.
Nu vet paret inte hur det blir, annat än att försvarsmakten har överklagat kommunens bygglov till länsstyrelsen. Men något de reagerat starkt på är försvarets yttrande om att ”Försvarsmakten bedömer att den sökta åtgärden möjliggör ett utökat fritidsboende eller permanentboende på fastigheten” och att ”ett större antal störningskänslig bebyggelse och fler boende"… "riskerar att påtagligt skada riksintresset”.
– Då undrar man ju om försvaret planerar en annan verksamhet än tidigare? Och om inga fler får bosätta sig eller bygga sommarstugor i bullerområdet som ju är betydligt större än bara vår by, säger Stefan Granlund om det omkring 25 000 hektar stora påverkansområdet inom Överkalix, Övertorneå och Kalix kommuner.
Samma farhåga märks i Överkalix kommuns Bygg- och miljönämnds överlämnande till Länsstyrelsen, undertecknat av ordförande Robert Karlsson (S). Här skriver kommunen att ett avslag blir prejudicerande och medför att ”en kall hand” läggs över denna del av kommunen. I bygglovet framgår det att kommunen rentav ser det som en ödesfråga: ”Om familjer i fortsättningen inte kan bo och verka i den sydöstra kommundelen påverkar det kommunens möjligheter till överlevnad som kommun”.
– Men även Kalix och Övertorneå berörs. Samma sak pågår dessutom runt om i landet utan att det går att få rätt mot försvarsmakten och deras tjänstemän. Det måste belysas, säger nämndsledamoten Gunnar Liljebäck (C).
Men ska inte Sverige ha ett försvar?
– Jodå, men ingen tror väl längre att krigen ska ske med kulor, flyg eller stridsvagnar. Inte minst nu under coronakrisen har vi väl sett att det försvar som behövs inte är det som övas på skjutfälten, säger Gunnar Liljebäck.