Bandvagn genom isen

En helt vanlig övning slutade i skarpt läge för Räddningstjänsten i Överkalix. I kvällsmörkret på Kalix älvs yta brast plötsligt isen under en bandvagn. Inuti satt tre män, men som tur var blev slutet lyckligt.
– Nu har vi gått ut med en varning om hur svaga isarna är, säger räddningschefen Bernt Holmström.

Foto:

Överkalix2013-02-27 21:07

Det var vid halv sju-sju tiden på måndagskvällen som det dramatiska tillbudet ägde rum på isen rakt utanför brandstationen i centrala Överkalix. Här har Räddningstjänsten övat under många vintrar. Men plötsligt gick något snett.

– Vi hade varit över till gräsön på andra sidan älven. Tre män åkte i bandvagnen, och på vägen tillbaka, trettio meter ifrån land, hostade motorn till och stannade. Och då brast isen, berättar Bernt Holmström som själv färdades med skoter och redan hade tagit sig in till land.

Sidodörrar blockerade

Av kamraterna har han dock fått veta vad som hände. Att bandvagnen snabbt sjönk ner en bit i isen. Och att sidodörrarna blockerades av snö och vatten. Men att det ändå aldrig uppstod någon panik – eftersom just den här typen av bandvagn flyter:

– Den kan till och med köras i vatten. Så killarna behöll lugnet och klättrade ut genom takluckan. 

Självklart blev däremot samtliga inblandade förskräckta – och paffa över att isen brast. Visserligen väger bandvagnen, en så kallad BV 206, nästan sju ton när den är fullastad. Men har enligt tillverkaren ändå inte ett högre marktryck än en stående människa.

– Under alla tolv år som jag har jobbat här har dessutom isen på platsen alltid varit en halv till en meter tjock under den här årstiden, säger Bernt Holmström och tillägger att inget heller indikerade på att något skulle vara annorlunda. Och att isen därför aldrig mättes innan övningen.

"Ätit upp den"

Efteråt har det konstaterats att den bara var någon decimeter tjock. Vilket Bernt Holmberg tror kan hänga ihop med att snön kom och isolerade innan isen frusit till ordentligt:

– Sedan har vattnet ”ätit upp den” underifrån.

Hur illa kunde det ha slutat?

– Det är svårt att säga. Men bandvagnen hade knappast kunna sjunka till botten eftersom den kan flyta.  Så istället var nog bärgningen det svåraste. Den skedde med vinsch och plankor och tog fyra timmar, säger Bernt Holmström som nu vill passa på att varna andra för de luriga isarna i Överkalix och runt om i länet.

Men är det inte pinsamt att just Räddningstjänsten råkar ut för något sådant här.

– Jo, det kanske det är. Så här i efterhand kan man ju se att vi borde ha kollat isens tjocklek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om