Så sent som i augusti i år skrev NSD om verkstads- och modulföretagets planer på en mångmiljonsatsning i Överkalix. Målet var en fyrdubblad produktion och 120 nya arbetstillfällen inom fyra år. Men i september, i ett svar från Tillväxtverket på den ansökan som lämnades in i juli, visade det sig att företaget inte är berättigat till det stöd man hoppats på – ett investeringsstöd för små och medelstora företag i glesbygd på max 35 procent av satsningen.
– Vi tillhör visserligen den gruppen, men enligt EU-reglerna klassas vi som ett stort företag eftersom ägarna står bakom en större koncern. Det betyder att stöd bara kan sökas för upp till 15 procent av investeringen. Så då har vi backat hem. Nu ligger vår ansökan på under 25 miljoner jämfört med tidigare 60 miljoner och ska behandlas av Regionen, säger Magnus Hansson.
Följden blir enligt honom att 60 procent av de tänkta satsningarna slopas – åtminstone i en första fas.
I augusti sa Isolamins VD i NSD att en ökad produktion behövs för att Isolamins fasta kostnader ska täckas upp.
Känner du någon oro för att ägarna inte ska vilja satsa i Överkalix?
– Nej, men det kommer att ta längre tid innan allt kan genomföras, säger Magnus Hansson.
Efter att ha besökt Isolamin under förra veckan skrev oppositionsrådet Anders Öberg (S) på sociala medier att mer engagemang och handling krävs från Region Norrbotten och från Tillväxtverket ”som allt för mycket håller sig till ett regelverk som är anpassat till helt andra förutsättningar”. Och att ”det är läge att ”tänja på reglerna”.
Men det här styrs ju av EU-direktiv?
– Ja, tyvärr. Men från myndighetens sida borde man kunna ge råd så företaget kan hitta en annan väg. Även tillväxtverket kan ge egna bidrag, säger Anders Öberg.
Magnus Hansson vill inte rikta någon kritik mot Regionen eller Tillväxtverket:
– Tjänstemännen där har sina regler att förhålla sig till och jag tycker vi har en god dialog. Problemet handlar om EUs regelverk. Så om man som politiker vill förändra något är det detta man ska rikta in sig på.
Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) säger att EU-förordningar som ligger över Sveriges lag ska följas:
– Vill man ha en förändring ska det drivas av Sverige, och jag ska ta upp det här med näringsdepartementet.
Tillväxtverkets pressansvarige avböjer att kommentera.