Dan Larsson tar emot oss på kontoret med ett leende på läpparna.
Stoltheten är tydlig för ortens och Norrbottens lokala bageri.
Olofssons är inne på sitt 71:a år i Överkalix.
Produktionschefen har varit med sedan början av millennieskiftet. Han kom till företaget efter flytten från Gyljen till Tallvik. Nu ligger de granne med Isolamin, som huserar på tomten intill.
– Jag tror att tanken var ett slakteri här i början, men det blev inget och lokalen var ledig, säger Dan Larsson.
Vad ligger stoltheten i?– Vi bakar på riktiga råvaror. Surdegsbrödet gör vi från grunden och vågar ta betalt för det. Chokladbollarna gör vi med riktigt smör. Vi hade en trend när vi såg på råvarupriser som alla andra, men nu går det mer och mer mot att kunderna vill betala för riktiga råvaror, säger han och fortsätter.
– Vi köper in två produkter från ett bageri i Estland som vi säljer i deras varumärke. Ett svart bröd och en formfranska, som vi inte gör själva här i Överkalix.
Vad har gjort att Olofssons överlevt genom åren?– I grund och botten har vi en bra produkt och har vågat satsa. De mest roliga idéerna lyckas till slut.
Förutom Norrbotten, var säljer ni mer?– Till hela Finland via ett företag som har brödbilar som går ut som fruset. Vi har ner till Skellefteå här uppe. Vi har provat i Stockholm och brödet blev bra mottaget, men problemet var att vi inte hade en säljare på plats och avståndet var för långt.
– Vi har testat bake off på Coop Storheden och Ica Maxi i Haparanda. Det gick så där och nu kör butikerna det själva.
Vilka är era konkurrenter?– Våra konkurrenter är inte kollegor som Trend Café (kafé i Luleå, reds. anm) utan de stora som Skogaholms, Fazer och tills viss del Polarbröd, men vi har olika sortiment så vi ser det inte som konkurrens.
Efter en rundvandring i bageriet stannar vi till i personalrummet för en kaffe. Där sitter Niklas Engman och pustar ut. Han flyttade tillbaka till Överkalix från Luleå för sex år sedan, köpte hus i Svartbyn och jobbar nu på Olofssons. En förutsättning på en liten ort där medelåldern stiger är just arbetstillfällen.
Vad betyder Olofssons för kommunen?– Dels 20 arbetstillfällen och det är otroligt mycket här uppe. Det blir ännu fler under sommar, jul och påsk. Vi betyder nog väldigt mycket för varandra, säger Dan Larsson.
Hur ser en arbetsdag ut?– Klockan sex på morgonen börjar vi med att göra degar. En del går direkt in i ugnen och en del in i frysen. Vi har även packpersonal som kör hela dagarna. Norrmejerier kommer tidigt på morgonen och hämtar upp brödet och kör ut på sina bilar. Det är perfekt att samarbeta transporterna med dem. Vi skulle aldrig ha råd att köra de transporterna själva, säger Larsson som ser till att brödet körs ut måndag–fredag.
– Vi har testat lördagar, men det blev för liten volym och för stora kostnader. Det är transporterna som blir för dyra för oss.
Vad är det roligaste med jobbet?– Variationen. Jag gör allt från att baka till att sitta på kontoret och hålla i verksamheten så att brödet kommer ut varje dag. Vi har en väldigt bra och flexibel personal, säger Dan Larsson.
Det värsta som kan hända?– Om en maskin går sönder, exempelvis en degblandare. Det är bara att glömma att det finns reservdelar i Överkalix, i Sverige om vi har tur. Delarna kanske ska upp från Italien och det tar tid. Sedan har vi en bra mekare på orten som hittar egna vägar och får sakerna att fungera. Vi kan inte skjuta något till dagen efter utan brödet ska ut varje dag.