Senaste dagarnas värme har fått vårfloden att komma igång på allvar. Det märktes redan tidigt på måndagsmorgonen för de som skulle till jobb och skola i Överkalix. Mitt i centralorten, strax intill södra infarten till Bränna, låg delar av Skolgatan och Brännabergsvägen under flera decimeter vatten. Vilket fick vissa att vända – andra att fascineras.
– Det är inte lika högt som 1995. Men få se var detta tar vägen sa, Brännabon Håkan Nilsson som enkom åkt ut med cykeln för att fota nälvens framfart.
På kommunen och Räddningstjänsten har man växlat upp för att förebygga problem. Sedan förra veckan pumpas vatten ur va-systemet för att undvika att vatten tränger upp i fastigheter. Ett strömavbrott under natten till måndagen fick dock en pump att stanna, och gjorde att vatten trängde in i badhuset som nu är stängt. På måndagen hölls ett gemensamt möte om läget.
– VA-avdelningen har gått upp i dygnet runt-bemanning. Vi har också öppnat upp en alternativ väg genom gamla Grelsbyn istället för den som svämmats över, säger kommunens informatör Anna Widén.
Enligt SMHIs jourhavande hydrolog Fredrik Schück, beräknas flödesnivåerna i Kalixälven fortsätta öka för att – generellt i älven – nå sin kulmen onsdag eller torsdag.
–I Räktforsen rinner det nu 2000 kubikmeter vatten per sekund. Årsmedelhögsta de senaste trettio år är 1500. Så det är väldigt högt, och det väntas öka med ytterligare 100-200, säger Fredrik Schück.
Det innebär i sin tur att det tidigare flödesrekordet från 3 juni 1995 – som hittills är det högsta sedan mätningarna startade 1936 – kan slås. Dygnsmedelvärdet i Räktforsen nedströms Överkalix var då 2 144 kubikmeter per sekund enligt SMHI:s data.
– Det kan slås även om det är osäkert. Stationen ligger vid en sjö, Degerselet, och flödestoppen kan planas in på grund av att sjön sparar vatten, säger Fredrik Schück.
Situationen blir extra komplex av att Kalixälven påverkas av Torne älv och många biflöden:
–Blir det rekord är det ju spännande rekordmässigt. Men det är jobbigt med översvämningar, säger Fredrik Schück.
Andra år med höga flöden var 2018 och 2021.