Det var för två veckar sedan, i samband med förberedelserna inför den nu pågående Pridefestivalen i Överkalix, som den tråkiga upptäckten gjordes.
– När vi kom upptäckte vi att alla affischer som vi två veckor tidigare åkt från Luleå för att sätta upp var nedrivna, säger Joakim Isaksson Markström.
Totalt rörde det sig enligt honom och RFSL-kollegan Rebecca Digervall om drygt femton affischer på olika ställen utomhus i centrala Överkalix. På affischerna fanns information om Pridefestivalen och lördagens festivalartist Mapei.
– Nu har vi fått trycka upp nya affischer. Det kostar pengar. Men sedan är det ju allvarligt om vi inte får ut informationen, säger Joakim Isaksson Markström.
Han tror inte att det handlar om att någon behövt affischplatser:
– Vi märkte att det bara var våra affischer som var borta. De som hängt där sedan tidigare och där datumen redan passerats var däremot kvar.
Duon säger att de inte är ovana vid att affischer med Pride- och regnbågsbudskap försvinner. Men att det bara har hänt en gång tidigare att alla rivits ned.
– Beklagligt att det fortsätter. Men någonstans pekar det ju på att arbetet vi gör behövs, säger Joakim Isaksson Markström.
Bakgrunden till Pridefestivalen i Överkalix – som är den första någonsin att ordnas – är enligt honom att RFSL:s kurator 2021 fick signaler om att ”ungdomar kring Överkalix mådde väldigt dåligt”. Kontakt togs då med kommunen som nu "äger" det 3-årigt projektet där Leader Polaris gått in med 1,8 miljoner kronor. Förutom helgens festival planeras mötesarrangemang för unga.
Årets festivalhöjdpunkt?
– Paraden på lördag! Det är den första vi ordnar kvällstid och de första hundra deltagarna får facklor, säger Rebecca Digervall.
På programmet står även föreläsningar och barnaktiviteter som knattedisko och sagoläsning med Miss Knapsu, Tornedalens enda dragqueen.
Polisens Elina Lundgren, förundersökningsledare i östra Norrbotten, känner inte till de nedrivna affischerna, men säger efter NSD:s information att ”det verkar som om det skulle kunna handla om skadegörelse med hatbrottsmotiv”.
Straffpåföljden för skadegörelse är enligt henne fängelse upp till två år. Alternativet, egenmäktigt förfarande, kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.
Hur allvarligt är det?
– Det är inte alls bra. Speciellt allvarligt är det om det är skadegörelse med hatbrottsmotiv, säger Elina Lundgren.