Aktivister bakom dådet

Djurrättsaktivister ligger bakom ödeläggelsen av fiskodlingarna i Miekojärvi och Gallejaur.Det uppger ägaren Micael Granström, som fortfarande är skakad av dådet:- Nu inser jag vidden av attentatet.

ÖVERKALIX2010-08-28 06:00
På ett utländskt forum på internet beskrivs gärningen i Miekojärvi som en lyckad aktion.
Där konstateras att fisken, röding och regnbåge, skulle dödas samma vecka som de "befriades".
Aktioner i Europa
Här finns aktioner runt om i Europa listade; det handlar om lössläppta minkar, förstörda jaktkojor, befriade kaniner, skadegörelser på laboratorium och i djurparker.
- Nu inser jag vidden av attentatet. Det handlar alltså om studerade människor som drivs av en fanatisk ideologi, säger Micael Granström som inte tagit ställning till om han och familjen ska bygga upp familjeföretaget igen.
- Jag har bestämt mig för att jag inte ska ta ställning medan jag är i chocktillstånd. Jag äter inte, jag sover inte, jag fungerar inte som jag ska. Jag funderar också på om jag verkligen kan kosta på mig att utsätta min familj för att hamna i ett sådant här helvete igen.
Fisk för miljoner
Det var helgen för två veckor sedan som den odlade fisken, som säljs till sportfiskenäringen och som matfisk, släpptes ut från kassarna och ut i det fria vattnet. Garnen i kassarna var bortskurna och sjunkna till botten alternativt bortförda med strömmarna.
Det handlar sammanlagt om 250 000 till 300 000 fiskar och i pengar räknat handlar det om flera miljoner kronor.
Försäkringsbolaget har, enligt Micael Granström, hittills sagt att skadan inte omfattas av företagets försäkring.
Försäkrade
- Vi är väl försäkrade, bland annat för skadegörelse på varor, och fisken är våra varor. Jag hoppas innerligt att vi ska slippa en strid med försäkringsbolaget, säger Micael Granström som är tacksam över all hjälp de har fått av fiskerättsinnehavare och andra som bidragit till att fånga in en del fisk.
NSD lyckades inte nå Jan Nilzon, chef för brottsutredningar i Östra Norrbotten, under gårdagen och inte heller Joel Tapani vid kriminalens underrättelsetjänst var anträffbar.
Anna-Lena Hesse på polisens informationsavdelning uppger att de inte kan bekräfta aktivistspåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om