75-årige Allan är tjärdalarnas mästare

På Vippabacken utanför Överkalix bjöd Allan Nordmark på eld- och rökshow. Med en härlig doft av tjära.

Det samlades en del människor runt tjärdalen på Vippabacken utanför Överkalix.

Det samlades en del människor runt tjärdalen på Vippabacken utanför Överkalix.

Foto: Joakim Nordlund

Överkalix2020-07-25 10:00

Konsten att utvinna trätjära genom att tillverka och bränna tjärdalar är på väg att försvinna. 75-årige Allan Nordmark i Överkalix är en av få som fortfarande kan konsten att bränna en tjärdal. Men så har han också en viss rutin. 
– Det här är min nittioåttonde som jag nu bränner, berättar han med röken runt sig. 
Tillsammans med sommarluften blandar sig doften av tjära och några åhörare samlas runt tjärdalen. En av dessa är den före detta landsbygdsministern Sven-Olov Bucht. 
– Jag älskar tjära. Det är en fantastisk produkt. Och jag har använt och använder fortfarande tjära. Jag tjärar träbåten och vi har ju också två bastur med sticktak som också tjäras. Så jag är helt och hållet beroende av tjära i mitt liv, säger Bucht och skrattar. 
Bucht återvände sedan hem till Tornedalen med lite färsk tjära. 
– Men egentligen behöver tjära stå ett tag så man separerar ut vattnet, säger Allan Nordmark. 
– Jag har ju någon dunk kvar i lager av Allans tjära. Så det ska nog räcka till åtminstone ett av tjärtaken, säger Bucht. 
Sedan fortsätter den före detta ministern: 
– Jag tycker det är jätteroligt att Allan håller den här traditionen vid liv. Någon som kan visa hur det går till och hur det har gått till en gång i tiden. Tjära var ju en gång också viktig produkt som var med att skaffa välstånd för människor här uppe.
 

Det är dock högst tveksamt om Allan Nordmark kommer att fortsätta till dess han når upp till hundra tjärdalar jämnt. Även om han ser ut att vara i näst intill oförskämt bra form med tanke på åldern så sviktar hälsan. 
– Ryggen. Jag har ofta väldigt ont där. Så jag tror inte att det blir någon fler gång. Det här kan vara den sista, säger han. 
Samtidigt har han fin hjälp av mågen Daniel Berg som håller i en stor yxa som han klyver tjärved med som sedan läggs på elden. 
– Jag är här som hjälpreda. Och för att lära mig. Det här är en gammal tradition som jag tycker är värd att hålla vid liv, säger Berg. 
Man ser att han tycker om att vistas där i röken. 
– Jag älskar ju skog och natur. Och doften av tjära är ju fantastisk, säger han samtidigt som han är i färd med att tappa lite tjära i en plåtburk. 
Samtidigt språkar svärfar Allan Nordmark med några som samlats för att titta. 
– Jag har bränt tjärdalar lite varstans i landet. Jag och min kompis Bo-Sture Johansson har till och med varit på Skansen och bränt en, säger han. 

 

Daniel Berg älskar skog och natur. Nu följer han med sin erfarne svärfar för att lära sig konsten att framställa tjära.
Daniel Berg älskar skog och natur. Nu följer han med sin erfarne svärfar för att lära sig konsten att framställa tjära.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!