60-miljonersprojekt i farozonen

Mångmiljonprojektet för syntetisk diesel i Överkalix har fått problem. Sedan miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, invigde demonstrationsanläggningen i juli har projektet legat i träda.Anledningen är att Aviosol AB väntar på besked om investeringsstöd från länsstyrelsen.

Per Hedemalm vid en förgasare modell större från Orrefors glasbruk. Med en inmatning av 200 kilo träflis i timmen blir kapaciteten 500 000 liter diesel per år. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Per Hedemalm vid en förgasare modell större från Orrefors glasbruk. Med en inmatning av 200 kilo träflis i timmen blir kapaciteten 500 000 liter diesel per år. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2008-10-03 06:00
Aviosol AB har planerat en investering på 60 miljoner kronor i Överkalix.
Enligt projektledaren Per Hedemalm är hälften privat finansiering genom så kallade optionsavtal. Det handlar om tre riskkapitalbolag. En av parterna är en "stor svensk tillverkare av lastbilar".
Övriga 30 miljoner kronor ska komma från "offentliga källor".
Energimyndigheten
Den 25 augusti i år beviljades Aviosol AB 750 000 kronor från Energimyndigheten, efter en ansökan av Per Hedemalm.
- Min chef, Anders Lewald, var i Överkalix i december och tittade. Han tyckte det såg bra ut, säger Henrik Kusar på Energimyndigheten.
Det ettåriga projektet heter "Kompetenscenter i Överkalix för produktion av syntetisk diesel ur biogas och biomassa".
Enligt Per Hedemalm ska pengarna gå till utökad produktion i demonstrationsanläggningen, samt till att montera en större förgasare för flis och lägga till en förgasare för biogas.
En liter per timme
Tanken är att tiodubbla kapaciteten i Överkalix, från en deciliter syntetisk diesel per timme till en liter. Detta för att kunna leverera "större varuprover" till intresserade kunder och samarbetspartners.
En av dessa är norska bolaget Glör (se annan artikel) som ska producera syntetisk diesel från biogas. En anläggning baserad på träflis är projekterad att byggas i Tyskland, enligt Per Hedemalm.
Kompetenscenterprojektet i Överkalix kostar tre miljoner kronor. Tänkta finansiärer är Aviosol AB (1 500 000), Energimyndigheten (750 000 kronor), Almi (250 000) och länsstyrelsen i Norrbotten (500 000).
Jobb för tio
Aviosol AB hade räknat med tio anställda i Överkalix. De första skulle rekryteras denna höst:
- Men det hänger på hur länsstyrelsen ställer sig till vår investeringsansökan, säger Per Hedemalm.
Aviosol sökte investeringsstöd även för två år sedan men då sade länsstyrelsen nej.
- Vi tyckte det var för tidigt, att den anläggning de byggde upp inte hade rätt syfte. Den var bara för demonstration. Nu får vi titta på om de kommit längre, säger Tomas Johansson, handläggare på länsstyrelsens enhet för företagsstöd.
Han räknar med att beslutet kan komma redan i dag, fredag.
Trots att Energimyndigheten redan beviljat pengar har Aviosol inte påbörjat investeringen:
"Om länsstyrelsen säger nej, så innebär det att Aviosol AB inte kan köpa in utrustning för att bygga ut anläggningen, det går då bara att finslipa existerande utrustning", skriver Per Hedemalm per e-post till NSD.
Han befarar att hela investeringen på 60 miljoner i Överkalix är hotad om länsstyrelsen avslår Aviosols ansökan.
Annat län eller land
Troligen skulle bolaget då flytta investeringen "till annat län eller annat land".
Per Hedemalm hoppas dock att Energimyndigheten står fast vid sitt beslut om 750 000 kronor, även om länsstyrelsen säger nej. Projektbudgeten kan justeras eller också kan Aviosol AB försöka finna annan finansiär:
"Således är nog ett negativt beslut från länsstyrelsen framför allt negativt för Norrbotten och Överkalix. Aviosol kommer nog att klara sig i alla fall", skriver Per Hedemalm till NSD.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om