- Vi ville att tingsrätten skulle pröva åklagarens skäl, till ytterligare tid för utredning. Vi åberopar en nödvärnssituation, det är inget brott och då ska man inte vara frihetsberövad. Min klient är frihetsberövad och vill ut på fri fot. Han sitter inlåst 23 timmar om dygnet och har en timme ute i rastgård. Han har bara kontakt med advokat och vårdpersonal, säger advokat Jan Wennerbrandt.
Han säger att 37-åringen som är företagare, känner djup oro.
- Frihetsberövandet ger drastiska ekonomiskaföljder på ett annat sätt än om han varit anställd.
Huruvida beslutet om omhäktning kommer att överklagas är inte klart i nuläget.
- En man har avlidit och det är en allvarlig sak och i allas intresse att det utreds.
MER TID BEHÖVS
Kammaråklagare Thor-Bertil Mjörnerud säger sig ha en bra bild av händelseförloppet. Vad gäller motivet är det inte helt klarlagt.- Det är bra att få fram ett motiv, det innebär en trygghet. Det är mycket som återstår, många förhör, teknisk sammanställning och resultaten från SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium). Mjörnerud ser det inte som troligt att utredningen ska vara klar den 15 augusti då åtal senast ska vara väckt.
- Jag tror inte att det räcker. Tidigast i slutet av augusti, början av september. Det ligger i allas intressen att vi gör en så bra utredning som möjligt.
Advokat Wennerbrandt säger att ingen vet var utredningen slutar.
- Det är ett stort steg från på sannolika skäl misstänkt, till ställt utom allt rimligt tvivel.
Haparanda tingsrätt beslutade om omhäktning av 37-åringen, på sannolika skäl i vart fall misstänkt för dråp och för grovt vapenbrott. Han häktas då rätten ser risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller på något annat sätt försvårar utredningen och risk för fortsatt brottslig verksamhet. 37-åringen är fortfarande belagd med restriktioner.