Polisen utreder kvinnas död i militärolycka

Nio personer var med om olyckan där en hemvärnssoldat i 40-årsåldern dog. Polisen utreder vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. "En kvinnlig soldat har blivit påkörd av ett stridsfordon och avlidit. Nu ska vi reda ut under vilka omständigheter det inträffade", säger förundersökningsledaren Aino Pietilä.

Foto:

Överkalix, uppdaterad2019-03-25 12:01

Strax efter klockan 11 på måndagen meddelade polisen att det var en kvinna född 1977 som dog i olyckan med ett stridsfordon i Överkalix. Hon tillhörde 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet. Kvinnans anhöriga har underrättats under förmiddagen.

En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats och händelsen rubriceras som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

– En person är avliden och då görs det på rutin. Men vi måste starta en förundersökning och se vad utredningen visar, säger polisens kommunikatör Maria Jakobsson.

Nio personer har varit inblandade i dödsolyckan. Maria Jakobsson känner inte till hur många som kan ha bevittnat olyckan, om de färdades i stridsfordonet eller befann sig på marken utanför.

– Än så länge är vi tidigt i utredningen, vi har mer eller mindre rubricerat ärendet och väntar på kontakt med åklagare. Vi har spärrat av platsen och en teknisk undersökning ska göras, säger Maria Jakobsson.

Förundersökningen kommer att ledas av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, REMA.

Uppdatering 13.30:

Tidningen Aftonbladet har uppgifter från vad man uppger är flera personer som berättat hur olyckan gått till. Enligt dessa ska kvinnan ha befunnit sig i ett tält tillsammans med flera andra personer då stridsfordonet kommit körande och passerat över tältet. Kvinnan ska då ha hamnat under fordonet.

Uppdatering 14.00:

Kammaråklagare Aino Pietilä vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har utsetts till förundersökningsledare.

– En kvinnlig soldat har blivit påkörd av ett stridfordon och avlidit. Nu ska vi reda ut under vilka omständigheter det inträffade och vilka orsaker som fanns bakom, säger hon.

Aino Pietilä ska sedan bedöma om ett arbetsmiljöbrott kan anses ha begåtts genom att någon åsidosatt arbetsmiljölagen. Men än är det tidigt i utredningen. 

– I princip har jag försökt bilda mig en uppfattning om vad som har hänt. Jag har också varit i kontakt med polisen för att reda ut vilka utredningsåtgärder som gjorts. Det som har skett är att teknikerna varit på plats och dokumenterat olycksplatsen, säger hon.

Nio personer har varit inblandade, men åklagaren vet inte vilka som kan ha sett vad. 

– Det ska naturligtvis kartläggas vilka personer som varit i närheten av olyckan och i vilken egenskap man varit i närheten, säger Aino Pietilä.

LÄS MER: Soldat kördes på av stridsfordon – övningen avbryts inte

145:e underrättelsekompaniet

Ingår i Fältjägarbataljonen, även kallad 14:e hemvärnsbataljon, som hör hemma i Jämtland. 

Tillhörde tidigare Jämtlands fältjägarregemente I 5.

Nu administreras den av Fältjägargruppen i Östersund, en utbildningsgrupp underställd Norrbottens regemente I 19.

Vid Fältjägargruppen tjänstgör som grund tio officerare och en civil med uppgift att utbilda och stödja 1100 hemvärnssoldater.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om