Precis som länsstyrelsens Fredrik Nordblad trodde innehöll de ljusa skumklickarna med bruna inslag som återkommande observerats på Ängesåns yta inte av något omedelbart miljöfarligt material. Istället bestod de till stor del av partiklar av torv. De vattenprover som togs visar sedan att PH, konduktivitet (alltså vattnets elektriska ledningsförmåga) och halterna av organiskt material är normala. Sticker ut gör däremot halterna av sulfat och kväve som är högre än i andra vattendrag – vilket i och för sig inte kommer som någon överraskning.
– Sulfat och kväve härrör sannolikt från gruvorna uppströms eftersom de halterna är något förhöjda även i prover från Linaälven, säger Fredrik Nordblad.
Fortfarande kvarstår dock gåtan varifrån torvpartiklarna kom. Torvbrytning utlöser miljö- och hälsofarliga tungmetaller och kräver därför tillstånd – och något som skulle kunna förklara torvpartiklarna i Ängesån har inte utfärdats.
– Personal har varit ute och kollat utloppen från en nedlagd torvtäkt tidigare i höst. Där har ingen påverkan synts. Men om den där typen av torvpartiklar syns i vattnet igen måste vi nog försöka följa Ängesån uppströms och se var de kommer ifrån, säger Fredrik Nordblad.
Halterna av sulfat och kväve avtar generellt längre nedströms i Linaälven/Ängesån. Spårmetallerna i proverna från Ängesån ligger i linje med vad som är normalt för vattendrag i Norrbotten.