Hon var en av de som häpnade när hon för två veckor sedan tittade ut genom vardagsrumsfönstret och såg att den lilla skogsdungen som i alla år fungerat som lekplats för barnen och som insynsskydd för en del av grannarna höll på att tas bort.
– Första tanken var att de skulle gallra. Det hade säkert också kunnat bli fint. Men när jag sedan såg att allt mejades ner ville jag faktiskt gråta, säger Ingegerd Sandelid.
Andra boende som överraskades och som är kritiska till att inte ha fått tycka till är paret Sven Nordmark och Elisabeth Vikman.
– Av en man som var här och snitslade i fjol våras fick jag veta att en utglesning skulle ske, men det här, säger Sven Nordmark.
– Boendemiljön är helt förstörd. Tidigare såg vi skog från två håll. Nu ser vi svarta plåttak och ett skövlat naturområde, säger Elisabeth Vikman.
Skogsmarken på Tallvik har främst varit bevuxen med tall, är 0,39 hektar, ägs av kommunen och går ihop med en skogsremsa som följer Kalix älv. Åt andra hållet är en lekpark. Närmast berörda är ett tiotal villaägare vars tomter gränsar till marken från två olika sidor. Enligt kommunens tekniske chef Rune Blomster beställdes avverkningen 2018.
– Jag jobbade inte här då. Men det jag har fått veta är att tanken var att området skulle gallras eftersom boende hade hört av sig om att träden skuggade deras gårdar.
I avtalet med SCA som har utfört avverkningen framgår det dock att överenskommelsen gäller en föryngringsavverkning, alltså en slut- eller kalavverkning.
– Uppdraget handlade först om att gallra. Men medan vi märkte upp träden kom boende fram och ville att vi skulle ta allt. Då hörde vi av oss till kommunen. Där uppmanades vi att höra vad tomtägarna som ville ha bort träden tyckte och göra så, och det har vi gjort, säger en av de anställda på skogsföretaget.
Rune Blomster säger att inget i kommunens detaljplan förbjuder trädfällning, och att något politiskt beslut inte krävs. Inget generellt krav på samråd i detaljplanelagda områden finns heller, enligt en kommunjurist.
Men skulle det inte ha varit mer juste att låta alla grannar tycka till?
– I sådana här ärenden vill den ene ofta ha bort det den andre vill ha kvar. Så alla sådana här frågor brukar få differentiella svar, säger Rune Blomster.