Enligt honom hade polisen i Kalix på torsdagen ännu inte sett till de två anmälningar som i tisdags ska ha gjorts av en privatperson och Överkalixbostäder kring skadegörelsen och trakasserierna mot äldre i Överkalix. Anledningen tror han kan vara att ärendena inte har överförts från polisens kontaktcenter, PKC, efter anmälan.
– Därför vet jag inte mer än det du har berättat nu. Men är det som du beskriver är det på en sådan nivå att det inte är acceptabelt, säger Mikael Engren.
Han tillägger att brott mot äldre betraktas som särskilt allvarligt eftersom det är en skör grupp.
– Men är förövarna 13 år och nedåt kan vi skriva en anmälan till det sociala. Sedan kan man samla hela gruppen eller prata med var och en. Det är också viktigt att det tydliggörs för föräldrarna vad som gäller.
Skulle det här ha kunnat undvikas med en högre polisnärvaro?
– Ett bra sätt som man använt sig av i Pajala är att skapa grannsamverkan. Det stärker den sociala kontrollen. Men samtidigt är det förstås alltid bra med hög polisnärvaro, säger Mikael Engren.
Han säger att den här typen av ”busstreck” i höstmörkret även är ett aktuellt problem i kustkommunerna – och att barn och unga ofta inte förstår vilken oro som skapas.
Vad gör ni från polisens sida nu i Överkalix?
– Ärendet kommer att lämnas över till ortens nya områdespolis.
Från Överkalixbostäder säger VD:n Per-Erik Olofsson att man förutom att göra en polisanmälan har meddelat skolan och delat ut flygblad i området där folk uppmanas att höra av sig eller kontakta polisen om de ser något.