Medicin klassad som narkotika försvann

Narkotikaklassad medicin har vid flera tillfällen försvunnit från ett av Överkalix kommuns äldreboenden. Nu visar en granskning på brister i kommunens läkemedelshantering – och en tredubbling av antalet avvikelserapporter på två år.

En granskning visar på brister i Överkalix kommuns läkemedelshantering. Narkotikaklassad medicin har också vid flera tillfällen försvunnit. På bilden ett av kommunens två äldreboenden, Brännagården.

En granskning visar på brister i Överkalix kommuns läkemedelshantering. Narkotikaklassad medicin har också vid flera tillfällen försvunnit. På bilden ett av kommunens två äldreboenden, Brännagården.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2020-02-17 08:55

Det är kommunens revisorer som med hjälp av revisionsbolaget PwC har genomfört en granskning av läkemedelshanteringen inom de särskilda boendena för äldre och omsorgen. Granskningen skedde efter att svinn av narkotikaklassade läkemedel upptäckts på främst ett av kommunens särskilda boenden för äldre. Detta ska ha skett under 2018, men även under 2019. Senaste tillfället var i höstas. 

– Alla läkemedelsförsvinnanden där vi inte kan hitta en naturlig orsak polisanmäls. Under 2019 handlar det om 3-4 anmälningar, säger socialchef Jenny Liljebäck. 

Enligt henne och kommunalrådet Leif Nilsson (S), tillika ordförande för det sociala utskottet, rör det sig om läkemedel som dels har försvunnit ur patienters och boendes dosetter, men också från låsta medicinskåp. 

– Vi ser så klart allvarligt på det här. När det kom fram att personer som inte hade någonting att göra i lokalerna upptäckts byttes nycklar och koder till lås omedelbart ut, säger Leif Nilsson. Granskningen från PwC och revisorerna visar emellertid även på brister i kommunens egen hantering av narkotikaklassade läkemedel.  De kontrollräkningar som regelbundet ska göras för att förebygga stölder har exempelvis inte gjorts enligt de rutiner som gäller ”på hälften av kommunens boenden”.  Anledningen är enligt kommunen att ”det har varit och är lägre bemanning inom sjuksköterskeorganisationen”. 

– Men rutinerna har setts över, och i samband med försvinnandena av läkemedel utökades kontrollerna, säger Jenny Liljebäck. 

Sämst enligt granskningen ligger kommunen till när det gäller hanteringen av avvikelser kring läkemedelshanteringen, alltså fel som har begåtts, skulle kunna medföra vårdskada och måste rapporteras. Här kan det varken styrkas att personalen vet vilka rutiner som gäller eller att rapporteringen sker fullt ut. Ändå har antalet avvikelser kring läkemedelshanteringen tredubblats – från 69 år 2017 till 206 år 2019. Här handlar det om läkemedelsdoser till patienter som försenats eller uteblivit, och om att läkemedel förväxlats. Men framför allt om utebliven signering, främst på Brännagården – något som gör att det inte går att säga vem som delade ut medicinen. Eller om det överhuvudtaget gjordes. 

– Orsaken till ökningen behöver inte bara vara fler avvikelser utan även ett nytt, bättre digitalt rapporteringssystem, säger Jenny Liljebäck. 

Andra iakttagelser som tas upp är att en del av de som intervjuats anser att rutinerna kring läkemedelshantering inte går att följa på grund av låg bemanning – och att läkemedelsdelegation försvåras av att en del av omvårdnadspersonalen saknar grundläggande omvårdnadskunskaper eller tillräckliga språkkunskaper.

– Här är redan validering till undersköterska för ett antal anställda inplanerat. Vidare ser vi över möjligheten att ytterligare ett antal anställda ska kunna utbilda sig till undersköterska på distans, säger Leif Nilsson som även ser positivt på att de flesta av granskningens kontrollmål bedöms vara delvis uppfyllda eller uppfyllda. 

Samt att bristerna nu uppmärksammats så att situationen kan förbättras. Vilket ytterst är Kommunstyrelsens ansvar.

Har någon patient kommit till skada? 

– Nej, inte som vi vet, säger Leif Nilsson. 

Stöld av läkemedel

I Norrbotten uppgick antalet stölder genom inbrott i apoteks- eller läkemedelsförråd under åren 2016–2019 till 8,6,6 och 0 stölder.  Även i region Nord, där Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands polisområden ingår, märktes en minskning. Där var samma siffror 37, 18 19 och 9. Statistik över stölder på vårdinrättningar saknas.

Källa: Polisen och BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!