Enligt henne stämmer det inte att de pensionerade sköterskorna inte får arbeta åt kommunen – eller att bemanningsföretag tas in i första hand.
– Vi erbjuder en timlön, och då får de välja själva. Vi vill gärna att de ska arbeta hos oss. Men de har tackat nej, säger Jenny Liljebäck.
Och en timlön på 350 kronor tänker kommunen inte betala:
– Den timlön vi erbjuder står sig väl jämfört med andra kommuner, säger Jenny Liljebäck och tillägger att lönen bör ses i relation till kommunens befintliga lönestruktur och i större perspektiv.
Men bemanningsföretagens sköterskor kostar ju mer…?
– Det blir alltid dyrare med bemanningsföretag istället för med egna sköterskor. Men sedan tillkommer administrativa kostnader för anställd personal.
Jenny Liljebäck säger att hon inte vet om någon annan orsak till läget än lönen, att hon har träffat de berörda sköterskorna vid två tillfällen, senast i april. Och att de även har erbjudits individuella möten samt möjlighet att jobba under hösten.
En rundringning till grannkommunerna visar att Kalix, Pajala, och Haparanda betalar 240-300 kronor timmen till pensionerade sköterskor, medan Övertorneå har tillräckligt med ordinarie personal. Från Vårdförbundet säger Maria Almquist att en timlön på 350 kronor inte är dyrt:
– Vill arbetsgivaren ha profession med erfarenhet kostar det. Jämfört med grannkommunerna är rekrytering dessutom svårare i Överkalix, dels för att de andra har finsk arbetskraft. Man ska inte bygga verksamheter med pensionärer, men de ger en ovärderlig kunskap till ny sjuksköterskor.