Från och med 1 februari använder han och den övriga kökspersonalen bara svensk kyckling, svenskt fläsk och svenskt nötkött till de rätter som de själva tillagar och som sedan serveras i skolrestaurangen, på kommunens äldreboenden och i omsorgen. Något som hänger ihop med att föräldrar till skolelever och anhöriga till de gamla hörde av sig och undrade varför det serverades kött från Polen.
– Det krassa svaret är förstås priset. Men även upphandlingsreglerna. Redan efter larmen om antibiotika i den thailändska kycklingen tittade vi på det där, utan resultat. Men vi vill förstås också ha bra mat. Så då bestämde vi oss för att det bara måste gå, säger kommunens kostchef Jeanette Hademalm-Berg.
Det gjorde det också – med draghjälp från Haparanda kommun.
– Genom att gå ihop fick vi ned priserna så att det bara blev marginellt dyrare. Mellanskillnaden jämnas sedan ut genom att vi serverar bättre kött, men lite mer sällan, säger Jeanette Hademalm-Berg. Upphandlingsproblemen löste sig med mer efterforskningar.
– Lagen om offentlig upphandling innebär att alla i Europa ska kunna lämna in anbud. Därför får inte enbart svenska varor efterfrågas. Men däremot är massor av specifika krav tillåtna att ställa: som att man bara vill köpa kött från grisar utan avkapade svansar eller där transportvägarna inte blir så långa. På den vägen är det, säger Jeanette Hademalm-Berg.
Fördelarna med råvaror från Sverige är enligt henne kvalitén, djurhållningen, miljökraven, de kortare transporterna och ”att det känns etiskt rätt i kropp och själ”:
– Av samma skäl kommer vi att köpa in mer lokalproducerat, vilket får upphandlas vid temaveckor och liknande.
Riset ska fasas ut, till fördel för närodlad potatis – med skal.
– Ris är ju uppskattat, så det är tufft. Men viktigast är att man för en dialog med barn, föräldrar och andra, säger Jeanette Hademalm-Berg.
Många forskare anser att norsk odlad lax inte ska ätas på grund av miljögifterna.
När ryker den?
– Så länge livsmedelsverket inte har satt stopp är det svårt. Ett problem är också att vi är tvungna att servera fet fisk. Men vi funderar faktiskt på om den kan bytas ut mot närodlad regnbåge, säger Jeanette Hademalm-Berg.