Kommunalrådet jobbar i karantän från hemmet

Kommunalrådet Anne Jakobsson, 62, i Överkalix är en av alla dem som just nu sitter isolerade för att skydda sig från coronaviruset. Eftersom hon tillhör riskgrupperna är hon beredd på att det kan ta tid.

Trots den speciella situationen tycker Anne Jakobsson att det går bra att jobba hemifrån huset i byn Jockfall. Arkivbild.

Trots den speciella situationen tycker Anne Jakobsson att det går bra att jobba hemifrån huset i byn Jockfall. Arkivbild.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2020-04-05 15:00

Hemma i huset i byn Jockfall är köket sedan drygt två veckor omvandlat till kontor. Via telefon beskriver Anne Jakobsson att laptopen står på bordet, och att den är uppkopplad mot jobbdatorn på kommunen. 

– Situationen är speciell för alla – men vi får försöka härda ut. Jag har diabetes och astma så följer de råd som gäller. Men händer något allvarligt för kommunen bryter jag isoleringen direkt, då går kommunen före hälsan, säger hon.

Trots den speciella situationen tycker hon att det mesta har funkat bra hittills. 

– Det är ingen drömsituation och det är bättre att ha människor omkring sig att bolla med eller fika med. Men alla möten sker via skype eller telefon nu. Ibland svajar nätet här ute,  då får man stänga av och koppla upp sig igen. Behöver jag någon handling åker jag in till kansliet sent på kvällen när ingen annan är där, säger Anne Jakobsson. 

Överkalix står liksom alla andra kommuner inför utmaningar som aldrig skådats i modern tid. Både krisledningsgruppen och krisledningsnämnden är aktiverade.

– Allt vanligt arbete har lagts åt sidan. Vi har skype- och telefonmöten med regionen och länsstyrelsen varje dag för att följa läget och snabbt kunna fatta beslut. Vi bildar staber ifall någon av tjänstemännen blir sjuk, säger Anne Jakobsson och förtydligar att få personer ofta har ett brett ansvarsområde på små orter, vilket gör läget mer sårbart.

Att Överkalix har landets äldsta befolkning där var fjärde invånare är 70 år eller äldre gör inte situationen mindre tuff. Det innebär att en stor del ingår i de riskgrupper som riskerar att bli särskilt utsatta om de drabbas av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Samtidigt är sjukvården och omsorgen redan i vanliga fall hårt ansträngd. 

Klarar Överkalix och länets andra små kommuner vården när fler brukare och personal blir sjuka?

– Vår krisledningsgrupp skärper upp beredskapen. Tack vare att vi har haft lite mer tid på oss än söderut ligger vi långt fram i planerandet. Omprioriteringar där städ- och trivselaktiviteter får stå åt sidan ska göras, och personal med sjukvårdsutbildningar inom andra kommunala sektorer kan få gå in i vården. 

Någon oro inför påsken? 

– Jag tror att folk har fått så mycket information nu så att de avstår från att resa och träffa sina äldre släktingar. Man får ringa eller facetima istället, gärna varje dag. En fördel för oss här är att det är lätt att umgås utomhus med 2-3 meters avstånd.

Drabbas hårt gör även företag - inte minst handeln ifall förbudet mot sammankomster med över 50 personer fortfarande gäller till sommaren så att marknaden och andra evenemang ställs in. 

Vad kan kommunen göra? 

– Vi hoppas att situationen lättar så att de planerade sommarevenemangen ska gå att ordna. Men en radda åtgärder har också införts, som anstånd med arrenden, avgifter och fakturor och indragna tillsynsbesök. Sedan förmedlar näringslivskontoret kontakter med Almi och andra behjälpliga.  

Hur tänker du kring ditt eget läge?

– Jag är trygg som person. Så klart känner jag en viss oro inför hela situationen. Men man får ta dagen som den kommer. Blir man sjuk får man lita på att det finns sjukvård, säger Anne Jakobsson.                                                                                                                                                        

Krisledningsgruppen

Består av kommunens chefstjänstemän. Aktiveras i krigs- och kristid. Ytterst ansvarig är kommundirektören. Samarbetar med krisledningsnämnden där kommunstyrelsens ordinarie ledamöter ingår, men kan även själv fatta brådskande beslut. Källa: Överkalix kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!