Därför är Jockfallsbron helt avstängd

Jockfallsbron är helt avstängd för all trafik. I tre veckor planerar man att den kommer att vara avstängd och det medför att trafikanterna måste åka omvägar för att ta sig fram. "Det är ett led i att höja bärigheten på bron", säger Per Andersson, projektledare vid Trafikverket.

Anton Ämtér och Axel Larsson jobbar med att bygga en form för slipbetong. "Jag gillar betong så jag tycker det här är ett roligt jobb", säger Anton Ämtér.

Anton Ämtér och Axel Larsson jobbar med att bygga en form för slipbetong. "Jag gillar betong så jag tycker det här är ett roligt jobb", säger Anton Ämtér.

Foto: Reino Jillker

Överkalix kommun2024-09-04 13:00

Anton Ämtér och Axel Larsson står på knä och borrar och hamrar fast en stålskena invid brons räcke. De förbereder för att om någon dag kunna gjuta ett ytskikt på bron över Kalixälven vid Jockfall.

– Vi ska gjuta en slipbetongbana på bron. Nu håller vi på att sätta upp formen för slipbetongen. Vi ska dela av bron på mitten så att det blir en form längs efter bron. Sedan kommer vi att dra en brygga som kommer att dra ut betongen över bron. Efter det gör vi likadant på andra sidan bron, säger Anton Ämtér. 

undefined
För att kunna behålla utseendet på Jockfallsbron så valde man att leda trafiken till ett körfält mitt på bron.

 

undefined
Arbetet är i full gång för att höja bärigheten på Jockfallsbron.

Sedan några dagar har bron varit helt avstängd och enligt planen kommer den så att vara till och med vecka 39.

– Det här arbetet är ett led i att höja bärigheten på vägar och broar på viktiga stråk. Den här sträckan är det vi kallar en timmerränna för timmerbilar och arbetet nu är ett led i att höja bärigheten på bron, säger Per Andersson, projektledare vid Trafikverket.

undefined
Fram till slutet av vecka 39 är bron avstängd. Trafikanterna får åka andra vägar vilket kan göra att det blir en lång omväg.

 

undefined
Per Andersson, projektledare Trafikverket.

Idag har bron bärighetsklass BK1 med max 64 tons bruttovikt. När arbetet är klart har den höjts till max 74 tons bruttovikt, BK4.

– När vi gör den enkelfilig och styr trafiken till mitten av bron så kan vi klassa den som BK4 utan att förstärka den. Vi kan inte förstärka den så vi har två filer för då måste vi byta bro. Nu gör vi en ny broyta och sedan kommer vi att sätta två räcken så att man får ett körfält på tre och en halv meter mitt på bron. Då måste man lämna företräde till mötande trafik, berättar Per Andersson.

undefined
Anton Ämtér tittar på när Axel Larsson borrar för formen.

 

undefined
Efter att ha tagit bort det gamla ytskicket så väntar de nu på att få fylla på slipbetongen.

Att leda trafiken till en fil mitt på bron innebär att man inte behöver göra förstärkningar för att uppnå bärighetsklass BK4. Förstärkningar som skulle riskera att förändra utseendet på bron. Nu blir det istället en enkelfil på mitten av bron, och gångtrafikanterna kan röra sig på båda sidor om körfältet.

– Vi kan då skydda de gående som kanske spontant springer över bron för att se någon fisk. Nu måste de kliva över räckena, säger han.

undefined
Joel Reiderstedt som växte upp i Jockfall minns när bron byggdes. Då var han en liten grabb. Nu tänker han plocka lingon på andra sidan bron och frågar Per Andersson om han kan passera.

 

undefined
En möjlighet att komma förbi den avstängda bron är att lite nedströms ta färjan vid Rödupp.

En bil stannar och Joel Reiderstedt kommer gående upp på bron. Han bor i Sörmland men är nu på besök i sin uppväxtby Jockfall.

– Jag tänkte plocka lingon på andra sidan och undrar nu om jag kan passera, säger han.

– Bron är helt avstängd för trafik, men vi kan släppa för gående om det kommer någon som ska över. Om vi inte gör något farligt arbete just då, säger Per Andersson, Trafikverket.

undefined
Per Andersson, projektledare, visar hur bron ser ut sedan de tagit bort den gamla beläggningen.
undefined
Axel Larsson och Anton Ämtér hinner även att titta på omgivningarna. "Det är fina vyer så jag trivs med mitt jobb", säger Anton Ämtér.
undefined
Per Andersson, projektledare Trafikverket.
undefined
Genom att placera ut mitträcken så måste besökare kliva över dessa om de vill springa till andra sidan bron. Det kan göra det säkrare för gångtrafikanterna, förklarar Per Andersson, Trafikverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!