Redan 2007 berättade NSD om oron i byn Kangis, väster om Överkalix. Utan att informera byborna hade dåvarande Vägverket, numera Svevia AB, blandat salt i den sandsilo i Lillfliken av Lappberget där sand till halkbekämpning förvaras - trots att länsstyrelsen och kommunen så tidigt som på 1970-talet pekat på risken för att grundvattnet kunde påverkas. Det har de sedan fortsatt med, bortsett från en kortare testperiod - trots att de uppgett till Miljödomstolen att saltet skulle bort. Och på så sätt sluppit följa Överkalix kommuns och länsstyrelsens beslut om att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet.
- Nu ökar salthalten i brunnsvattnet. Man förstår inte att ett statligt företag kan få hålla på så här. Man känner sig helt maktlös, säger bybon Ingemar Landström.
Senaste veckorna har byborna emellertid kunnat se hur den saltinblandade sanden körts bort från silon med lastbilar. Detta efter att förhöjda salthalter konstaterats i de två brunnar där Svevia tagit prover. Värst är det i Thord Larssons brunn, närmast silon. 2007 innehöll vattnet 1,5 milligram salt (egentligen klorid, Cl). Året efter var samma siffra 87, och 2012/2013 hade halten höjts till skyhöga 1 960 milligram per liter.
- Så nu kan jag inte längre hyra ut huset, säger Thord Larsson som också har fått byta ut ledningar, vattenpump och tvättmaskin, och har sett hur träd i markerna har "rostat".
Även i den andra brunnen där prover tagits märks en ökning. Men där är salthalten fortfarande långt under riktvärdet på 100-250 milligram per liter vatten.
Fast det lugnar inte byborna.
- Vattnet som sipprar genom silon leds rätt ut i ett dike. När man smakat på det har det känts som rena saltlaken. Hur lång tid tar det innan det spolats ur marken? Och hur vet man var sprickzonerna som leder vattnet ned mot byn tar vägen, säger bybon Stig Nordmark som tycker att Svevia borde ha tagit kontinuerliga prover i alla byns tio-femton brunnar.
Från kommunens håll säger man att Svevia aldrig har haft tillåtelse att förvara salt i silon. I februari krävde man därför att Svevia omedelbart skulle upphöra med förvaringen, vilket överklagades av Svevia som ville använda upp sanden till halkbekämpning fram till mitten av maj - men fick nej av länsstyrelsen.
En polisanmälan på Svevia har sedan dess gjorts av Överkalix kommun.
- Vi vill att en åklagare ska titta på om de har gjort sig skyldiga till ett miljöbrott, säger Ove Enhult, ordförande i bygg- och miljönämnden, som i övrigt inte vill kommentera ärendet.