Osäker framtid för gymnasiet i Överkalix

Lågt elevunderlag gör framtiden oviss ut för Överkalix gymnasieskola. Hittills har nio elever sökt in till höstens program - och då är årets niondeklassare ändå betydligt fler än nästa års nior. - Men jag tror på gymnasiets framtid, säger skolans rektor Björn Karlsson.

ÖVERKALIX 2013-04-12 17:03

Få elever är inget nytt för länets minsta gymnasium. Ända sedan den stora kullen av födda 90 gick ut för några år sedan har skolan kämpat mot ett minskande elevunderlag, med undantag av en liten topp bland födda 93.

- Vissa år har vi bara haft fyra-fem nya sökande. Så med tanke på det är årets antal rätt hyfsat. Vår erfarenhet är dessutom att fler elever brukar komma till sedan skolan har startat, säger Björn Karlsson.

Inte i dagsläget
Någon oro för att gymnasiet ska lägga ned i dagsläget finns därför inte. På sikt ser det däremot mer osäkert ut. Redan nästa år beräknas antalet niondeklassare i kommunen ha sjunkit till 28 stycken, vilket ska jämföras med årets underlag på totalt 39 nior. När det gäller elever som i dag går i sjuan och alltså söker till gymnasiet om två år är siffran 31.

- Då vet man ju aldrig hur många i en årskull som söker till vårt gymnasium.

En begränsande faktor är att skolan saknar praktiska, yrkesförberedande program.

- I år gick det visserligen att söka till ett vårdprogram. Men eftersom det bara blev en sökande blir det inget av det, säger Karlsson som dock antyder att annat kan vara på gång.

Tar ett år i taget
Från politiskt håll har man tidigare bestämt att ta ett år i taget när det gäller gymnasieskolans överlevnad. I dag går 20 elever på gymnasieskolas samhälls-, naturvetenskapliga- och tekniska program. Ytterligare 14 elever läser introduktionskurs i svenska.

Hur många elever behövs för att gymnasiet ska kunna drivas?
- Det är svårt att säga. Men riktmärket är tio elever per årskull, säger Björn Karlsson.

Enligt honom är det viktigast att eleverna väljer gymnasium efter gymnasieprogram:

- Det är överordnat om Överkalix gymnasieskola får för få elever eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om