Hon ska få snurr på Överkalix näringsliv

Birgitta Larsson. Så heter Överkalix blivande näringslivsutvecklare. En 47-årig hemvändare med en gedigen grund inom marknadsföring och projektledning. Och som talar lika mycket hebreiska som Överkalixbondska:- Det ska bli jättespännande.

Intresset för glesbygdsfrågor, utvecklingen i Norrbotten och ett hjärta som klappar för Överkalix är anledningen till att kommunens nya näringslivsutvecklare Birgitta Larsson återvänder "hem".

Intresset för glesbygdsfrågor, utvecklingen i Norrbotten och ett hjärta som klappar för Överkalix är anledningen till att kommunens nya näringslivsutvecklare Birgitta Larsson återvänder "hem".

Foto:

ÖVERKALIX 2011-08-19 06:00

Om tre veckor går flyttlasset från Stockholm till Överkalix. Den 19 september bänkar sig sedan Birgitta Larsson på den nya stolen som instiftats för att få snurr på näringslivet. En inte så liten utmaning i en inlandskommun med en minskande befolkning och få arbetstillfällen. Så vem är hon egentligen:

Civilekonom
- Jag är född i Överkalix och uppvuxen i Gyljen. Gymnasiet gick jag i Kalix och när jag var runt 20 år flyttade jag till Stockholm. Där har jag sedan utbildat mig till civilekonom, men också genomfört två utbildningar inom marknad och kommunikation på IHM Buisness School i Stockholm, berättar Birgitta Larsson som under de senaste tretton åren jobbat åt tjänstepensionsbolaget Alecta med intern och extern konsultation och projektledning inom hälsa, arbetsmiljö och ekonomi, utveckling av olika analysmodeller och mediestrategi. Privat
har hon hunnit få 5-årige sonen David.

- Han följer med till Överkalix, säger Birgitta Larsson.

Att hon beslöt sig för att återvända "hem" hänger ihop med ett intresse för glesbygdsfrågor och utvecklingen i Norrbotten.

- Framtiden ser ju väldigt spännande ut. Då tänker jag bland annat på gruvnäringen, säger Birgitta Larsson.

Men i Överkalix finns ingen gruva. Och oräkneliga försök har redan gjorts för att få fart i kommunen. Så vad blir skillnaden nu?
- Innan jag kan svara på det måste jag få komma på plats och skaffa mig en komplett bild. Men så klart ser jag besöksnäringen som en viktig del, liksom utvecklandet av befintliga företag.

Vad är bygdens största fördelar som du ser det?
- Livsstilen och närheten till naturen. Överkalixborna är dessutom väldigt vänliga och tillmötesgående. Och så finns det en stark vilja till entreprenörskap.

Men det blir en rejäl omställning: från huvudstaden till en av landets minsta kommuner...
- Ja, men eftersom jag har varit hemma flera gånger per år sedan jag flyttade är det egentligen inget nytt. Vidare ska det bli skönt med ett annat tempo och att slippa springet i tunnelbanan. Samtidigt blir det förstås trist att lämna mina arbetskamrater och ett jätteroligt jobb här.

Du har tidigare bott ett år i Israel...?
- Ja, jag tog tjänstledigt mellan 1999-2000, åkte dit och läste hebreiska efter att jag hade lärt känna några därifrån. Men det är så många år sedan, så nu pratar jag det ungefär lika illa som Överkalixbondska, säger Birgitta Larsson och skrattar.

FAKTA Så här blir den nya företagsorganisationen i Överkalix

Under de senaste tio åren har i stort sett allt näringslivsarbete bedrivits via Överkalix utveckling AB i form av olika projekt.

Nu startas ett kommunalt näringslivskontor. Detta ska sortera under ett näringslivsutskott, vilket ska utgöras av kommunstyrelsens arbetsutskott. Verksamheten ska främst vara inriktad på olika projekt och lokaler. Total budget under uppbyggnaden: 1 335 000 kronor.

Överkalix utveckling AB ska fortsätta finnas kvar och kunna söka kommunalt stöd för olika projekt. Men huvudinriktningen blir utbildning för företag och mässor.

Bakom förändringen finns en oro för ett sämre företagsklimat.

2007 utsågs Överkalix till Årets företagarkommun av Företagarföreningen. Sedan dess har kommunen dalat i olika undersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om