Ledare med lugn

Foto:

Över en kopp kaffe2008-11-15 06:00
Hej Lars Anders Baer, sametingets styrelseordförande. Vi dricker kaffe i mitt kök, mina barn är sjuka. Hur känns det att bli intervjuad i en journalists hemmiljö?
- Lite ovanligt är det ju, men jag har varit med om det mesta ändå så det går bra. En gång blev jag intervjuad i en bastu, det var annorlunda. Men märk väl, det var en man som intervjuade mig.
Jag bjuder på ekologiskt kaffe, gör du det i ditt hem i Jokkmokk?
-
 
Ja, och fair trade. Det är en viktig fråga. Kaffe produceras i urfolksområden som Colombia och ofta är det urbefolkningen som jobbar. Det känns viktigt att det går rätt till.
Efter valet nästa år lägger du av med politiken efter åtta år vid makten. Vad är du mest stolt över att ha uträttat?
- Jag har jobbat för att det ska bli lugn och ro i sametinget, så folk inte kan säga att samer bara bråkar. Det har blivit lugnt och numera förs ett konstruktiv dialog.
Ja, men rent konkret då?
- Vi har jobbat, utöver med hårda frågor som jakt och rennäring, även med mjuka frågor och har nu fått medhåll från FN att man ska ta reda på hur hälsostatusen är bland samer. Sameskolstyrelsen ska föras över till sametinget och språkfrågorna har fått sig en skjuts. Man har ratificerat språkkonventionen. Sydsamiskan är i ett svårt läge och en utredning om ett sydsamiskt center är igång. Vi har tagit över förvaltningen av rennäringsfrågor från Jordbruksverket och fått fler kontor.
Ska vi dra några besvikelser också?
-  ILO, det har varit en hel del utredningar som inte lett någonstans, Jakt och fiskeutredningen. Sen har vi Sametinget som inte börjat byggas än.
Under 70-talet var du politiskt radikal, med dragning åt vänster och plakatpolitik. Är det så att när fan blir gammal blir han religiös?
- Visst. Men då var en annan tid. Vi bjöd upp Yassir Arafat till Jokkmokk när han var i Sverige, men han kom inte. Vi gjorde någon koppling till att Sverige inte var bättre än Israel mot Palestina eftersom de ville bygga ut Kalixälven. Då var man ung och allmänt uppkäftig, nu är jag snäll och städad (skratt).
- Det var annat att vara same då också. Jag gick på dans på 70-talet med kolt i Kiruna, det sågs som ren provokation. En stor svensk kille som fick agera som min bodyguard bad mig gå därifrån eftersom han inte kunde garantera min säkerhet. Idag är stämningen helt annan, tack och lov.
Kan du sakna ungdomspolitikens frihet i dag och längta efter de stora orden och banderollerna?
- Så klart blir jag frustrerad ibland, men nu måste jag vara tämligen lugn i min roll. Jag har lärt mig att demokrati är segt, men att det blir förändring till sist.
Slutligen, vad gör dig lycklig?
- Liksom...man har ju barn och familj. Det ger lycka. Bra väder också. Nu krävs det mindre doser av lycka för att jag ska bli nöjd, som ung krävdes större doser. Man har fått perspektiv på tillvaron och det är viktigt att inte bli bitter. I Norrbotten har vi en tendens att tycka att allt är åt helvete, det är en jobbig attityd.

3 personer Lars Anders vill dricka kaffe med.

1 Finlands tidigare president och centerpartisten Urho Kekkonen som dog 31 augusti 1986 i Helsingfors. "Jag skulle vilja prata med honom om hur man ska förhålla sig till stora grannar".
2 August Strindberg. " Han verkar ha varit en problematisk person och en kul typ, dessutom med samisk bakgrund och med honom skulle jag ha velat pratat jämställdhet.
3 Malcom X. " Han drev en variant av medborgarrättsrörelsen i USA och blev skjuten. På ett sätt påverkade han även urfolksrörelsen".

Faktaruta:
Namn: Lars Anders Baer
Ålder: 56
Familj, Fru, två barn. Flicka 14 år, pojke 11 år.
Bor: Hus i Jokkmokk.
Yrke: Jurist
Aktuell: Avgående styrelseordförande för Sametinget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om