Polisen utreder utpekade nätbedragerskan

Ett tiotal personer har anmält den 28-åriga kvinnan som utpekats för att ha blåst många på pengar med falska klädannonser i köp- och säljgrupper på Facebook. Polisen har inlett en förundersökning om bedrägeri.

Ett utdrag från en av köparnas konversationer med kvinnan på Facebook.

Ett utdrag från en av köparnas konversationer med kvinnan på Facebook.

Foto: David Carr

Östra Norrbotten2018-01-15 14:14

Anmälningarna handläggs vid polisens bedrägericenter i Sundsvall men ska inom kort skickas till polisen i Norrbotten, som ska hålla förhör med kvinnan.

Polisinspektör Peter Johansson bekräftar att en förundersökning har inletts gällande bedrägeri av normalgraden. De enskilda brotten rör sig om mindre summor pengar, men brottsrubriceringen har skärpts eftersom nätbedrägerierna skett systematiskt.

– Det handlar om köp- och säljsidor på Facebook där man inte fått levererat varor och det handlar om kläder. Vi inväntar några uppgifter till innan det ska skickas till Norrbotten, säger han.

Peter Johansson uppger också att de har en skäligen misstänkt person.

– Man har inte otur med leveranserna tio gånger, säger han.

Polisen höjer ett varningens finger för köp- och säljgrupper på Facebook. Handelssajter som Blocket och Tradera har gjort åtgärder som säkra leveranser och möjlighet att lämna omdömen på säljare och köpare, men på Facebook administreras sidorna ofta av privatpersoner helt utan funktioner som skyddar mot falska annonser. Många bedragare tycks också att bytt plattform.

– Just i köp- och säljsajter har de förfinat sina metoder för att stänga ner annonser som inte ska vara där. Det kan vara svårare i privata köp- och säljgrupper, säger Peter Johansson.

Den 28-åriga kvinnan har enligt anmälarna använt sitt personliga Swish-nummer för att ta emot pengar. Tvärtemot vad man kan tro är det ett vanligt förfarande, enligt polisen.

– Det är transparenta brott som lätt uppdagas inom landets gränser. Kruxet är att få stopp på annonserna så snabbt som möjligt så att så få som möjligt blir drabbade, säger Peter Johansson.

För den som blivit lurad är det svårt att få tillbaka pengarna. Ofta konsumeras de snabbt eller förs bort från kontot.

– Man får yrka ersättning och att försöka få igenom det i samband med en rättegång. Det är sällan det finns pengar kvar, men det är jätteviktigt att man anmäler så att vi känner till problemet. Man får se det som att man kan hindra andra från att drabbas, säger Peter Johansson.

Grundregeln är att inte betala i förskott och att man om möjligt kan träffas för att göra affär. Man ska också lyssna på sin magkänsla.

– Är det ett allt för bra pris ska man vara misstänksam. Kika på omdömen och lite forskning kring ditt köp. Tro inte allt rakt av och framför allt inte om man får en dålig magkänsla, säger Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om