Frågan om att slå ihop kommunala nämnder och förvaltningar är långt ifrån ny i östra Norrbotten. Men nu verkar det som om en gemensam nämnd och förvaltning inom bygg, plan och miljö i Pajala, Överkalix och Övertorneå kan vara på gång. Samtal mellan kommunerna pågår, och på tisdag ska frågan upp i kommunstyrelsen i Överkalix. Ordförande Mikael Larsson (V) är positiv:
– Målsättningen är att vi ska ha en gemensam nämnd och förvaltning efter valet 2018. Det vi ska göra nu är att gemensamt söka medel från Länsstyrelsen till en organisationsutredning, säger han.
Fördelarna med en samverkan menar han är att små kommuner med begränsade resurser och relativt små personalstyrkor får en högre och bredare kompetens, och – både på lång och kort sikt – bli mindre sårbara:
– Idag riskerar en så enkel sak som att någon blir sjuk att ställa till det…
Tanken är också att anställa en gemensam planhandläggare.
– Det är något som vi inte har möjlighet till själva, och som skulle bli billigare än att köpa tjänster utifrån, säger Mikael Larsson.
När det gäller en gemensam politisk nämnd har kommunerna skissat på ett alternativ där varje kommun har lika många ledamöter och sedan alternerar om ordförandeposten.
Är det här ett första steg mot en hopslagning av kommunerna?
– Absolut inte. Istället är det ett sätt att motverka en sammanslagning. Samverkan
gör oss effektivare, vi sparar pengar och stärker kommunerna, säger Mikael Larsson.
Innebär det någon risk för personalneddragningar?
– Nej, samma personal ska vara kvar. Däremot blir det en större bredd i och med att kommunerna får kompetens av varandra, säger Mikael Larsson.
Även i Övertorneå där frågan ska upp i kommunstyrelsen den 13 juni är tongångarna positiva.
– Vi har svårt att behålla kompetensen och erbjuda heltidsjobb. Men kan man jobba i tre kommuner är det lättare att erbjuda en renodlad heltidstjänst som planingenjör, livsmedels- eller miljöinspektör, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).
I Pajala har kommunstyrelsen redan sagt ja till att söka länsstyrelsemedel till en gemensam utredning.
– Vi måste jobba över gränserna i små inlandskommuner. Inte minst för besparingarna. Redan nu delar vi räddningsledare med Överkalix, säger kommunalrådet Harry Rantakyrö (S).