Kritik mot polisens helgbemanning

Under sommaren har civila utredare inom polisen arbetat på fältet även under helger för att förbättra bemanningen. Detta kan medföra risker och schemaändringen har kritiserats.

KRITIK. Polisförbundet ogillar att civila utredare varit med vid insatser på fältet även under helger i sommar. Det kan innebära risker, då civilanställda saknar den utbildning och de befogenheter som poliser har.

KRITIK. Polisförbundet ogillar att civila utredare varit med vid insatser på fältet även under helger i sommar. Det kan innebära risker, då civilanställda saknar den utbildning och de befogenheter som poliser har.

Foto: Pär Bäckström

ÖSTRA NORRBOTTEN2015-08-14 21:47

Civila utredare saknar samma utbildning och befogenheter som poliser. De är till exempel inte beväpnade. Om en situation blir våldsam, exempelivs ett förhör med en brottsmisstänkt i dennes hem, finns en risk att antingen den civila utredaren, polisen eller båda två råkar illa ut.

Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten, berättar att två riskbedömningar avseende schemaändringen har gjorts. Han bekräftar att oro uttryckts från fackligt håll, men framhåller att riskbedömningar görs inför varje enskild insats utanför polishuset:

– Vi skickar aldrig ut en civil utredare att utföra en arbetsuppgift som de inte har kompetens eller utrustning för. Det gör vi inte heller under måndag till fredag. Sedan är det så att oavsett hur mycket resurser som finns kan en person bete sig på ett sätt som man inte kan förutse, säger Lars Öberg.

Han känner inte till något tillbud som kommit in efter insatser under de helger där civila utredare arbetat ihop med poliser på fältet. Till hösten kommer sommaren att utvärderas.

Polisförbundets huvudskyddsombud i regionen, Jan Johansson, har anmält schemaändringen till Arbetsmiljöverket:

Vad hoppas du att anmälan leder till?

– Att vi får ordning och reda. För det första: Att ingen ska komma till skada, varken någon polis eller civilanställd. Att förutsättningarna inför ett arbetspass blir glasklara. Och slutligen att allmänheten får den hjälp och service de förväntar sig, säger han.

NSD frågar Lars Öberg om den fackliga oron:

– Jag tycker det är viktigt att lyssna på alla och jag vet att det här har varit omdiskuterat. Alla synpunkter ska naturligtvis upp på bordet när vi utvärderar sommaren.

Eftersom civila utredare inte har samma befogenheter som poliser, kan du se någon fara för allmänheten?

– Nej, tvärtom. Genom att vi haft bättre resurser helgtid har vi kunnat hantera inkommande ärenden snabbare, och till exmepel inte riskerat att förlora vittnesuppgifter. Jag tror att allmänheten tjänar på det här, säger Lars Öberg.

Jan Johansson förstår Lars Öbergs resonemang men säger att riskerna med schmaändringen väger betydligt tyngre än möjliga tidsvinster:

– Det är en efterhandskonstruktion. Jag tycker inte att de beaktat att civilanställda inte är skyldiga att ingripa om en situation kräver det tillräckligt. Det har uppstått situationer under vårvintern där poliser upplevt oro. Att en civilanställd inte förstått att en situation kunnat bli farlig till exempel, säger han.

Men det finns inga tillbud?

– Nej, för det handlar ju om ens arbetskamrater och det är en liten ort, säger Jan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om