Osebol fick Augustpriset

Marit Kaplas glesbygdsepos ”Osebol” tilldelas årets Augustpris. Hon har hyllats för sin skildring av livet i en avbefolkad ort, som hon fångar i intervjuer med människor vid Klarälven i norra Värmland.

25 november 2019 19:16

Marit Kapla slog förhandsfavoriter som Steve Sem-Sandberg och Nina Wähä. Och hennes tacktal blev ovanligt långt – eftersom det fanns så många att tacka för bokens tillblivande.

– Mitt första och största tack går till dem som bor i Osebol och som jag intervjuade för att kunna skriva den här boken, säger hon och räknar upp de många Osebolsbor som medverkar i den tjocka volymen.

Marit Kapla är själv uppvuxen i byn vid Klarälven och har inspirerats av bland andra Svetlana Aleksijevitj när hon skapat den närmast lyriska skildringen av platsen och de människor som bor där. Boken beskrivs ofta som ett körverk, som subtilt också berättar historien om hur landsbygden har avfolkats och välfärden monterats ned.

– Det känns overkligt, det är fantastiskt roligt – jag är jätteglad för Osebols skull. Jag är så rörd, säger Marit Kapla efter prisutdelningen och fäller en tår av glädje.

Årets svenska barn och ungdomsbok är ”Vänta på vind” av Oskar Kroon, om Vinga som tänker på havet och drömmer om att bli sjöman. Författaren verkade själv smått förvånad över att hans gripande berättelse för mellanåldern fick priset, kanske för att det i förväg mest hade spekulerats om Sara Stridsberg och Jenny Jägerfeld i barnbokskategorin.

Augustpriset för årets fackbok gick till Patrik Svensson, för hans hyllade debutbok ”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”. Boken är både en berättelse om ålen och om Svenssons egen pappa.

– Att skriva boken blev ett sätt för mig att skriva mig hem. Min pappa var en väldigt vanlig människa, inte en person som man vanligtvis läser om i böcker, och det är för mig väldigt vackert att en sådan människas historia kan få läsas av så många, sade han till TT när boken nominerades.

Patrik Svensson var märkbart rörd när han tog emot priset på Augustgalan.

– Just nu känner jag bara ödmjukhet och tacksamhet, säger han och skickar en hälsning till sin mamma och systrar ”som delar berättelsen med mig – och som just nu kanske tänker lite extra på vår pappa”.

Det första priset under galan gick till 20-åriga Emma-Karin Rehnman. Hon fick Lilla Augustpriset om 15 000 kronor för novellen ”En ospelad fiol”.

Under kvällen överlämnades också Svenska förläggareföreningens hederspris till Jan Stolpe, som i snart 60 år har översatt böcker till svenska, främst från grekiska och franska, däribland klassiska verk av Montaigne, Voltaire, Balzac, Platon och Aristoteles. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Ullberg Elin Swedenmark