Skitlukt blev fall för en domstol
Miljööverdomstolen pratade skit på tisdagen - bokstavligen. Domstolens ledamöter besökte bonden Roger Larsson i Orrbyn för att på plats se och lukta om den klagande grannen har rätt när det gäller störande gödsellukt.Men någon dom blir det inte förrän i augusti.
En ombyggnad för miljonbelopp är inte möjlig, enligt bonden Roger Larsson i Orrbyn. "Då finns det inga realistiska möjligheter att fortsätta med jordbruket", säger han. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
i Orrbyn utanför Råneå. Han bor där med sambon Satu Mannela och de två hemmavarande barnen Johanna, 7, och Alicia, 3.
Roger Larsson satsar på köttproduktion och har drygt 140 djur av den österrikiska rasen simmental på gården.
Lukten stör grannen
Som NSD tidigare har berättat tycker Roger Larssons närmaste granne, Bertil Drugge, att lantbruket luktar för illa och har anmält anläggningen. En av kommunens miljöinspektörer utredde anmälan och kom fram till att Roger Larsson skulle åläggas att genomföra ombyggnader för att minska luktproblemen.
Kommunens miljönämnd ville mildra dessa ålägganden.
Men när fallet togs upp av den regionala miljödomstolen gick denna helt på miljöinspektörens linje och skärpte dessutom kraven på Roger Larsson i en dom som kom 2008.
Enligt utslaget i miljödomstolen ska Roger Larsson bland annat bygga in gödselplattan och sätta in en helt ny ventilationsanläggning. Kostnaden för alla ombyggnader beräknar han till närmare två miljoner kronor - en kostnad som han ser som helt orimlig.
Rundvandring på gården
Målet är överklagat till högsta
instans, Miljööverdomstolen, och på tisdagen hölls förhandlingarna.
De avslutades med en rundvandring på Larssons gård tillsammans med de båda parterna och deras
juridiska ombud.
Fallet med det luktande lantbruket är av stort principiellt intresse för alla jordbrukare.
Därför låter Lantbrukarnas riksförbund, LRF, sin jurist Jonas Hägerlind föra Larssons talan i Miljööverdomstolen.
- Det är orimligt att kräva dessa åtgärder och dessutom mycket tveksamt om de över huvud taget får någon positiv effekt. Roger Larsson har försökt minska störningarna efter bästa förmåga, sade Jonas Hägerlind bland annat i sin slutplädering på den klagande grannens gårdsplan.
Bertil Drugges juridiska ombud, advokat Nils Rinander, menar att även på landsbygden måste det finnas någon gräns för de störningar man är tvungen att tåla och han anförde även att familjen Drugges gård fanns där före jordbruket.
Ger bonden sitt stöd
Hans Pettersson bor också granne med Roger Larsson, men han säger att han och hans familj aldrig har störts av jordbruket.
- Jag är livrädd att Roger ska lägga av så att ängarna här växer igen och förbuskas. Dessutom planerar bonden på andra sidan älven att utöka till 800 djur och nog kommer
det säkert att märkas när vinden ligger på därifrån, säger Hans Pettersson.
Enligt Miljööverdomstolens ordförande, Ulf Bjällås, är någon dom inte att vänta förrän i augusti. En dom som emotses med både intresse och bävan av alla landets lantbrukare - men mest förstås av Roger Larsson.
- Det är väl bara att vänta och se, säger han.
Vad gör du om Miljööverdomstolen slår fast miljödomstolens dom?
- Då finns det inga realistiska möjligheter att fortsätta med jordbruket, säger Roger Larsson sammanbitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!