Knäckt av alla krav

Bonden Roger Larsson, 47, slutar med sitt jordbruk. Han har inte ekonomiska möjligheter att genomföra de åtgärder som Miljööverdomstolen ålagt honom för att inte en klagande granne ska störas av gödsellukt. - Det finns inget förnuft i myndigheternas agerande, säger Roger Larsson.

"Det verkar som att målet är att dräpa ut oss bönder", säger Roger Larsson, Orrbyn. Han tvingas sluta med sitt jordbruk eftersom han inte har ekonomiska möjligheter att uppfylla myndigheternas krav.FOTO: Kurt Engström

"Det verkar som att målet är att dräpa ut oss bönder", säger Roger Larsson, Orrbyn. Han tvingas sluta med sitt jordbruk eftersom han inte har ekonomiska möjligheter att uppfylla myndigheternas krav.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

ORRBYN2010-12-01 06:00
NSD har tidigare berättat om det uppmärksammade fallet. Roger Larsson är tredje generationen som driver bondgården i Orrbyn utanför Råneå. Han bor där med sin sambo och de två hemmavarande barnen. Familjen satsar på köttproduktion och har drygt 140 djur av den österrikiska rasen simmental på gården.
Luktar illa
Närmaste grannen anser att lantbruket luktar för illa och har anmält anläggningen. En av kommunens miljöinspektörer utredde anmälan och ålade Roger Larsson att genomföra en rad kostsamma ombyggnader för att minska luktproblemen. Kommunens miljönämnd ville mildra dessa ålägganden men när fallet togs upp av den regionala miljödomstolen gick den helt på miljöinspektörens linje och skärpte dessutom kraven på Roger Larsson i en dom som kom 2008.
Hotas av vite
Målet överklagades till Miljööverdomstolen och eftersom fallet med det luktande lantbruket är av stort principiellt intresse för alla jordbrukare lät Lantbrukarnas riksförbund, LRF, sin jurist föra Larssons talan i Miljööverdomstolen. Det hjälpte dock inte. Miljööverdomstolen slog fast att Roger Larsson måste bygga om för att minska lukten.
Roger Larsson har sedan dess lagt ned över 200 000 kronor och många arbetstimmar på att bygga om sin bondgård i enlighet med myndigheternas krav, bland annat har han installerat en helt ny ventilationsanläggning - men nu är det stopp.
- Det återstår att bygga in gödselplattan. De hotar med vite på 200 000 kronor om jag inte gör det. Men bara materialkostnaden för det bygget är 300 000 kronor. Jag har inte de pengarna och banken säger stopp. Jag får inte låna mer. Så jag har inget val. Jag tömmer ladugården, säljer ut djuren och slutar med det här, säger han uppgivet.
Roger Larsson är besviken över myndigheternas agerande.
Inga marginaler
- Det verkar som att målet är att dräpa ut oss bönder. Hur ska man kunna ha en levande landsbygd och svenska jordbruk om en bondgård ska vara luktfri? Som bonde har jag inga stora marginaler. Att bygga om gården för flera hundra tusen kronor bara för att det inte ska lukta är ju orimligt. All tid som har gått åt och alla pengar som jag har lagt på det här - till ingen nytta., säger han.
Roger Larsson är speciellt kritisk till Luleå kommuns miljökontor.
- Man tycker att kommunens tjänstemän borde ha sunt förnuft och kunna resonera om saken och hjälpa till i stället för att visa sin makt och hota med viten, säger han.
Vad ska du göra nu?
- Tja, jag har tänkt ta trafikkort så jag kan arbeta som chaufför. Helst hade jag ju fortsatt med jordbruket. Men tyvärr...det går helt enkelt inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!