Hon vill segla till Kina

Maria Solhed, 27, är jungman och smed ombord på Götheborg.- Det är fantastiskt givande och roligt, säger hon om livet ombord.

ÖRNSKÖLDSVIK2008-07-30 06:00
Maria Solhed är uppvuxen i Luleå men har utbildat sig till smed på en folkhögskola i Sveg. Hon seglar med Götheborg i en tvåveckorsperiod. Det är andra gången hon jobbar ombord. Hon har också varit här i en treveckorsperiod förut.
- Helst skulle jag vilja segla med på en långresa, som den till Kina. Enligt planerna ska ju Götheborg segla till världsutställningen i Shanghai 2010. Resan startar i så fall redan till våren och jag skulle verkligen vilja vara med på den resan, säger hon.
Som alla andra jungmän ombord gör hon alla upptänkliga arbetsuppgifter ombord - kökstjänst i byssan, äntrar riggen för att hissa och reva segel samt reparations- och underhållsarbete.
Men Maria Solhed har genom sina yrkeskunskaper som smed också andra specialuppgifter ombord. Hon har under sin utbildning bland annat specialstuderat forntida smidesteknik.
- Som smed tillverkar jag saker som spikar, beslag och medaljonger till vår souvenirshop. Ibland blir det också en del reparationssmide. Exempelvis har delar till kanonerna smidits i Götheborgs smedja.
En annan rolig detalj med kanonerna är att tjejen som sköter laddningen av kanonerna när det är dags att skjuta salut har Luleå-anknytning. Hon heter Emelie Berglund och pluggar till vardags till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om