Ord och toner möts vid Festspelen i Piteå

Den Augustprisvinnande poeten och författaren Linnea Axelsson möter Norrbotten NEO under Festspelen i Piteå. ”Det känns spännande och inspirerande”, säger hon om konserten.

12 juni 2019 06:00

Förra årets samarbete med poeten David Väyrynen gav mersmak. Norrbotten NEO:s pianist Mårten Landström berättar att upplägget med poesi och musik i förening är tänkt att bli en tradition.

– Det känns som att konceptet passar bra under Festspelen, att vi kanske når en större publik om det även finns en poet att lyssna på. Det var väldigt uppskattat förra året.

NEO:s flöjtist Sara Hammarström föreslog i år Linnea Axelsson, uppvuxen i Porjus, efter att ha hört henne berätta om sitt samiska släktepos ”Aednan” i radioprogrammet ”Lundströms bokradio”.

– Hon tackade ja. Nästa steg blev att komma fram till vilken musik vi ville ha den här gången, säger Mårten Landström.

Valet föll på Svante Henrysons ”Mon lean duhát jagi” eller ”Jag är tusen år”. Musiken skrevs för pjäsen med samma namn, med manus av dramatikern Erik Norberg. Giron sámi teáhter producerade tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

– Svante Henryson har satt ihop en svit av den här musiken på ungefär en halvtimme som vi sedan varvar med Linnea Axelssons texter ur ”Aednan”, berättar han.

Linnea Axelsson läser och ger röst åt de tre samiska kvinnorna Ristin, Lise och Sandra som talar från tre olika tider.

– Det känns spännande. Jag har själv aldrig läst ihop med musik förut men gillar formatet. Tror det kan bli fint att sammanföra poesi och musik som inte kommit till för att illustrera varandra, utan snarare får fungera som två olika röster eller blickar som möts och går isär, säger hon.

– Jag är ju van att följa en rytm som ligger i texten. Svante Henrysons musik får mig att på olika sätt utmana den rytmen när jag läser, och det är inspirerande.

Mårten Landström tycker att texten och musiken berikar varandra.

– Jag tror att det kommer att lyfta. Det blir en så härlig symbios där ord och musik möts. Det tillför en dimension, man får en ingång till texten av musiken, och tvärtom. Det gagnar båda sidor.

Fotnot: Konserten med Norrbotten NEO och Linnea Axelsson ges i Piteå kyrka den 15 juni klockan 22. Festspelen i Piteå pågår 15–19 juni.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Östling