Kan någon skicka mig saltet?

Räkna upp alla djur som du kommer på och jag lovar att de finns i form av salt- och pepparkar hos Stina Bramberg, 61, på Örarna.I frukt- och grönthyllan finns alla frukter och grönsaker i karform.- I dag fick jag det 1090:e karparet. Min syster skickade nallar som jag inte har sedan förut, säger Stina Bramberg.

Rumpa, spermier, fötter, fötter och fötter.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Bengt-Åke Persson</_Bildtext Fotobyline>

Rumpa, spermier, fötter, fötter och fötter.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Bengt-Åke Persson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Bengt-Åke Persson

ÖRARNA2010-12-10 06:00

Det Brambergska huset är ett gammalt generationsboende. Det är tur det. Där Jan Brambergs mamma tidigare bodde bor nu alla 1090 salt- och pepparkar som Stina Bramberg har samlat på sig. Det är gubbar och gummor, djurparkens alla djur, frukt, grönsaker, hus, hjärtan...

Ekivok hylla
Stina Bramberg visar runt i det som tidigare var kök men där Jan har rivit ut diskbänk, spis, kyl och frys för att bereda plats för så många salt- och pepparkarshyllor som möjligt.

- Det där är ekivoka hyllan, säger hon lite blygt och pekar på rumpor, bröst, penisar och, hör och häpna, spermier!

Ja, gott folk. Om ni inte visste det sedan tidigare så kan vi härmed upplysa om att det mesta i världen finns i form av salt- och pepparkar.


Stina leder oss in i det som kanhända var ett skafferi en gång, öppnar ett vitrinskåp och säger:

- Här har jag placerat de fulare exemplaren. De allra mest anskrämliga är det här paret gjort i horn, säger hon.

Nära hjärtat
Om två rosa hjärtan i en av kökshyllorna säger hon:

- De här står mitt hjärta nära. Jag fick de på Mors dag för två år sedan av min yngste son.

- Och de här köpte min äldre son i Thailand, säger hon och visar burkar i vitt och guld.

- Dottern har köpt de här husen.

Som jakthund
Stina Bramberg hade 28 salt- och pepparkar med sig när hon efter att ha separerat från sina tre barns far 1994 hyrde övervåningen hos Jan Bramberg. På 16 år har hon alltså skaffat ytterligare 1062 par. Hon har också blivit Jan Brambergs äkta hustru. Hennes intresse avskräckte inte honom.

- Nej, jag tycker att det är skojigt. Jag har blivit som en jakthund och nosar rätt på salt- och pepparkar när vi går på loppisar, säger han.

- Prästen som vigde oss har varit och tittat på min samling och tyckte att den var kul - trots det ekivoka inslaget, säger Stina.

Fantastiska fynd
Det är just på loppmarknader och på Tradera-auktioner på Internet som hon handlar. Hon tar fram pärmar fyllda med information om salt och pepparkars värde i pengar. Hon har gjort fantastiska fynd genom åren. Många karpar som hon har gett 20 kronor för är värda uppåt 1000 kronor!

Men Stina har inga planer på att sälja av på sin samling.

- Men ibland undrar jag vad jag skulle göra med alltihop om vi tvingas flytta till en trerummare i stan, säger hon och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!