De senaste åren har varit katastrofala för sågverken i Norrbotten. Flera klassiska sågar har gått i konkurs och bland de som överlevt har över 90 procent gått med förlust och visat på röda siffror.
Men under slutet av förra året började det vända.
Uppkörning
I Örarna dunkar maskinerna från en av de stora byggnaderna. Doften av nysågat trä sätter sig i näsan med sågspånen. I två skift produceras tak i den gamla sågen.
Och mer liv väntar i den gamla sågen, som hösten 2009 gick i konkurs. I maj köpte Stenvalls trä sågen och återanställde ett fåtal personer som sedan dess arbetat med att göra råspontluckor, först i ett skift och sedan i två.
Till hösten kommer en hyvellinje åter att öppna och längre fram måleriet, som var i stort sett nybyggt vid konkursen. Fler nyanställningar väntar till de åtta som idag har återanställts vid sågen.
– Syftet när vi köpte den här sågen var att satsa på vidareförädling. Nu satsar vi sakta men säkert på en uppkörning av sågen. Nästa sommar om det går som det ska bör vi vara 15 stycken här, säger Anders Nordmark, vd Stenvalls trä.
Investerar trots förluster
Företaget har valt att satsa sig ur krisen. Trots miljonförluster har de investerat.
2010 köptes, den av Setra, nedlagda sågen i Lövholmen och den väntas komma upp i produktion under de kommande månaderna tillsammans med företagets ursprungliga anläggning i Sikfors. Flera byggvaruhus har öppnats.
– För sågverksindustrin de sista två åren har varit riktigt, riktigt tuffa. Även för oss. Men vi har ett stabilt företag som har samlat i ladorna och vi har finansiellt säkerställt oss för de här två tuffa åren, säger Anders Nordmark.
– På ett sätt har det vart jättejobbigt. Det har aldrig varit någon risk för företaget, men det är aldrig roligt att vara i läget att man inte tjänar några pengar samtidigt som du satsar fler 100 miljoner.
Priserna har stigit under de senaste månaderna.
– Nu är vi på en slags topp. Just nu står det och väger. Jag ser ju inte att lönsamheten kommer förbättras ytterligare under hösten, säger Nordmark.
Förlorade frukostkunder
För Ola Johansson, Ica-handlare i Örarna, blev konkursen ett hårt slag, och han hoppas på att verksamheten vaknar igen.
– Helt plötsligt var ju vi största företag på orten. Vi förlorade många frukostkunder men vi har överlevt, säger han.
Anders Nordmark öppnar även för att själva sågverksamheten åter drar igång i Örarna. Men det är under förutsättning att produktionen fylls i Sikfors och Lövholmen.
– Det tar väl tre, fyra år till så ska vi vara uppe i full kapacitet i de två sågarna som vi kör, säger Anders Nordmark.
Har ni själv lyckats vända de röda siffrorna?
– Det har vi vänt sedan fjärde kvartalet. Resultatmässigt är vi väldigt nöjda för tillfället. Vi tjänar bra med pengar.