Fram med kylbagen - nu är rötmånaden här

I dagarna inleds rötmånaden. Mjölken blir dålig snabbare, köttfärs bör undvikas och salladen måste sköljas noggrant. Eller? - Det kan bli lite fukt i kylen, det är det enda vi märker här. Maten förvaras i kyla från tillverkare till kund, säger Ola Johansson, 56, Ica-handlare i Örarna utanför Luleå.

Ica-handlare Ola Johansson, 56, vid butikens fruktdisk. "Om vi tog in mindre färskvaror skulle såklart svinnet minska. Men även kunderna", säger han.FOTO: Jonas Lindsköld

Ica-handlare Ola Johansson, 56, vid butikens fruktdisk. "Om vi tog in mindre färskvaror skulle såklart svinnet minska. Men även kunderna", säger han.FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

örarna2009-07-22 06:00
Begreppet rötmånad kommer ursprungligen från bondepraktikan och pågår mellan ungefär den 23:e juli och 23:e augusti. För tidigare generationer som hade dåliga kylmöjligheter var problemet en realitet. Isen från vintern tog slut, och man fick förlita sig på torkad eller rökt mat.
Enligt folktron så ökar även risken för att få vanskapta kalvar under just denna period.
Ta med kylbag
- Om någon kund har problem med sur mjölk eller dålig köttfärs så är det oftast för att de tagit en sväng förbi svärmor på väg hem från butiken, utan att sätta maten i kylen. Då blir den fort dålig, säger Ola Johansson, som rekommenderar alla att ta med sig kylbagen till butiken i sommar.
Astrid Alveblom, 58, Koskullskulle, är en av kunderna på Ica-butiken. Hon spenderar sommaren i stugan i Brändön och handlar då i Örarna.
- Jag tror definitivt att rötmånaden påverkar oss. I alla fall om man har en känslig mage. Själv undviker jag färskvaror och äter mycket torkat och rökt kött, säger Astrid Alveblom och fortsätter.
- När jag storhandlar tar jag med mig kylbag för att vara på den säkra sidan.
Livsstilsbyte bakom problemen
Enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, sker en viss ökning av matförgiftningsfall under slutet av sommaren.
- Ökningen kan bero på att man under sommaren förändrar sin livsstil. Man bor i tält, grillar ute och är kanske inte alltid lika noggrann med hygienen. En annan orsak kan vara den generellt högre temperaturen. Men sanningen ligger nog någonstans mittemellan.
Åsa Rosengren ger tre tips för att minimera riskerna under sommaren. Kall mat ska hållas kall, och varm mat varm. Var noga med handhygienen. Och se till att inte blanda färsk, otillagad mat med mat man ska äta direkt.
- Om man vet att man inte kommer ha tillgång till kyl så är det bäst att satsa på livsmedel som håller, som till exempel bröd, ost eller salami, säger Åsa Rosengren.
Rötmånad eller inte. Sunt förnuft i kombination med kylklampar kan rädda maten en varm sommarmånad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!